Gyerekek állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin

Az államfő magánszemélyek és egy család állampolgárságát is visszavonta, miután az érintettek csalással szerezték meg az okmányokat.

2023. augusztus 4., 07:46

Szerző:

Megjelent a Magyar Közlönyben: Novák Katalin államfő tizenkét magyar állampolgárságot vont vissza Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

A köztársasági elnök szerint mindannyian jogsértően szerezték meg a hivatalos okmányokat. Az elnöki határozatok érintettjei kárpátaljaiak, a fiatalabbak Ukrajnában, az idősebbek a Szovjetunióban születtek – írta a 24.hu.

Az államfő döntése (a névazonosság alapján) egy nagypaládi családot is érint. Tagjai közül a köztársasági elnök visszavonta egy 65 éves férfi, egy 42 éves nő, egy 19 éves nő, egy 15 éves lány, egy 13 éves fiú és egy 11 éves kislány állampolgárságát, mondván: azt mindannyian a jogszabályok megszegésével szerezték.

Ugyanez volt Novák Katalin indoklása egy 31 éves ungvári, egy 51 éves nagybocskói, egy 49 éves munkácsi, egy 47 éves kisapsai nőnél, illetve egy 30 éves kisbereznai és egy 33 éves bedőházai férfi esetében is.

A köztársasági elnökök ilyen határozatai megszokottak, még a 11 éves kislány esete sem kirívó, hiszen Novák Katalinnál már arra is volt példa, hogy egy 10 éves, Kisvárdán született gyermek magyar állampolgárságát vonta vissza.

Néhány nappal ezelőtt Washington szigorított a magyarok vízummentességén, mert úgy vélte, az Egyesült Államok számára biztonsági kockázatot jelent, hogy az egyszerűsített honosítással, jogsértően, ellenőrizetlenül olyanok is bejutottak Amerikába, akikre egyébként nem vonatkozott volna a vízummentesség.

(Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI)

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.