Magánkiadók tankönyvei kerültek az államhoz

2019. július 29., 08:52

Szerző:

Két, tankönyvekkel foglalkozó magánkiadó is átadta több kiadványa kiadási jogát az állami tankönyvkiadónak, miután a törvényi szigorítás miatt nem tudták meghosszabbítani azok engedélyét és a tankönyvjegyzékre sem kérhették kiadványaik felvételét – írja a Népszava.

A Krónika Nova Kiadó népszerű, Mohácsy-féle irodalomtankönyvei szeptembertől már az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének (EKE OFI) kiadásában lesznek elérhetők. Hasonlóképp járt a Műszaki Könyvkiadó Hajdu-matek könyvsorozata is.

A lap emlékeztet arra, hogy 2014 januárjától az Orbán-kormány már nem adott lehetőséget a magánkiadóknak új tankönyvek engedélyeztetésére, az idei évtől pedig egy újabb törvénymódosítással már azt sem tették lehetővé számukra, hogy a 2018 végén lejárt tankönyves engedélyeket meghosszabbíthassák. Emiatt több száz népszerű magánkiadós tankönyv került le a tankönyvjegyzékről.

Szállítják a tankönyveket az iskolákba
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Több magánkiadó bírósághoz fordult. Kuncze Magdolna, a Krónika Nova ügyvezető igazgatója pedig megkereste idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Oktatási Államtitkárságát, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Az Emmivel kötött megállapodás részleteiről nem beszélhetett a lapnak, de azt elmondta, hogy nem ingyen kellett átadnia a kiadási jogokat. Ez azonban a kiadó helyzetén sokat nem javít, mert Kuncze Magdolna elmondása szerint várhatóan két éven belül, az új Nemzeti alaptanterv megjelenésével – amellyel már nem lesznek kompatibilisek a mostani tankönyvek – a 23 éve alapított Krónika Nova meg fog szűnni.

Tavaly egyébként még az iskolák által rendelt tankönyvek 32 százalékát adták a magánkiadók, azonban ez idén 14 százalékra csökkent.