Digitális Állampolgárság: mostantól tényleg minden magyar élete megváltozik

Elindult a Digitális Állampolgárság Program, ami egy alkalmazás útján segít eligazodni a magyaroknak a közigazgatásban.

2024. szeptember 2., 11:17

Szerző:

Elindult szeptember 1-jétől a Digitális Állampolgárság Program – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videójában. Dömötör Csaba kifejtette, hogy a program lelke egy mobiltelefonos alkalmazás, amivel majd egyre több ügyet lehet intézni sorban állás nélkül. A politikus kifejtette:

ha valaki letöltötte a programot, és a szükséges regisztrációt is elvégezte a kormányablakban, akkor a következő napokban kap majd egy értesítést a mobiljára, onnantól kezdve tudja majd használni az alkalmazást.

Dömötör az alkalmazás előnyei között említette, hogy mostantól már mobillal is lehet majd igazolni magunkat a rendőr előtt, nem kell magunknál tartani a személyi igazolványt. Minden személyes adat megtalálható lesz majd az alkalmazásban, nem kell külön előkeresni például a TAJ-számot, a kocsi adatait vagy az igazolványok számait.

Dömötör Csaba végül megemlítette azt is, hogy az új alkalmazással egyszerűbben és gyorsabban lehet majd belépni az állami felületekre. Azaz az alkalmazás körülbelül 200 állami felületen jelent majd segítséget, ilyen a magyarorszag.hu, az eSZJA és az Egészségablak. Hozzátette, hogy az alkalmazással a kormányablakokba is lehet majd időpontot foglalni, és egy gombnyomással lehet erkölcsi bizonyítványt igényelni.

„Mindenkit arra biztatunk, hogy vegyen részt a Digitális Állampolgárság Programban, ehhez nem kell mást tenni, mint letölteni az alkalmazást, és elvégezni egy rövid regisztrációt valamelyik kormányablakban. Pár perc az egész, hogy aztán sokkal többet spórolhassunk azzal, hogy mobilról is intézhetünk egyre több ügyet” 

– fogalmazott Dömötör Csaba. 

DÁP alkalmazás: így zajlik majd az igazoltatás

Ahogyan azt fentebb már említettük, a Digitális Állampolgárság Program szolgáltatását, pontosabban az alkalmazást igénybe vevő személyek igazoltatása – ha a rendőr rendelkezik úgynevezett Novamobil eszközzel – az applikáció által generált QR-kód beolvasásával történik majd. Ezzel kapcsolatban korábban megírtuk:

ha az igazoltatás alá vont személy személyazonosító adatait a DÁP-törvényben meghatározott digitális okmány vagy adattároló kód hozzáférhetővé tétele útján kívánja igazolni, akkor hatósági igazolvány bemutatására az igazoltatott kizárólag abban az esetben kötelezhető, ha a digitális okmány adatainak vagy az adattároló kód alapján a közhiteles nyilvántartásból megjeleníteni kívánt adatoknak a megismeréséhez, illetve ellenőrzéséhez szükséges műszaki feltételek az igazoltatás során nincsenek biztosítva.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.