Orbán álma: ilyen lesz a digitális állampolgár, akiről a kormányfő beszélt Kötcsén

Kiberkoalíció már van, elvileg készül a nemzeti felhőtechnológia is, de hogy miként lesz ebből mobiltelefonon is beküldhető adóbevallás még ebben az évben, egyelőre kérdés. 

2023. szeptember 13., 14:45

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök viszonylag szűk kormánypárti körben beszélt Kötcsén a saját, a pártja, valamint a kormány terveiről. Interjút ezúttal sem adott a sajtó képviselőinek, de kiderült, 2034-ig tervez kormányozni (korábban 2030 volt ez a dátum). Tehát kicsit több, mint egy évtizedet adott magának, hogy ráncba szedje a gazdaságot, visszafordítsa a népességcsökkenést és energetikai önellátásra rendezze be az országot. A hangzatos tervcsomagot 15 pontban foglalta össze. Ezek egyike volt a digitális állampolgárság bevezetése.

A miniszterelnök ötletei között nem szerepeltek olyan elgondolások, mint a 13 éve változatlan összegű családi pótlék emelése, az 53 ezer milliárdos államadósság csökkentésének terveire sem tért ki, ahogy a közoktatás és az egészségügy aktuális problémáira sem. 

Ezzel szemben fontosnak ítéli meg a digitális állampolgárságot, ami lefordítva annyit jelent, hogy Orbán Viktor fejében él egy kép arról, hogy 2026-ra az állampolgárok szinte minden közigazgatást érintő ügyet képesek lesznek online, elsősorban mobiltelefonon intézni. Ezzel együtt az összes állami felület egységes vizuális megjelenést és egyszerűbb nyelvezetet kap - olvasható a Digitális Magyarország Ügynökség ütemtervében.

És hogy hogyan tárolódik majd biztonságosan a 9,7 millió magyar állampolgár adatvagyona? Erre is van már terv: “a nemzeti felhőtechnológia” segítségével.

2022 év végén fogadta el a kormánya a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot. Az elmúlt közel tíz hónap alatt nagyjából annyi történt, hogy megalakult a hangzatos “Kiberkoalíció”. Az állam részéről az SZTFH és a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ), az információs és kommunikációs technológiai (IKT) szektorból pedig a Vodafone, a 4iG Nyrt. és a Yettel Magyarország Zrt. képviselőinek aláírásával.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerint a 7,1 milliárd forintos fejlesztés kívülről nem feltétlenül látványos, ugyanakkor a közigazgatási szakrendszer működése, teljesítőképessége és minősége, valamint a felhasználói élmény szempontjából nélkülözhetetlen.

A digitális állampolgárság egyben azt is jelenti, hogy létrejöhet a magyar állampolgárok számára az az egységes és könnyen használható online rendszer, amely radikálisan leegyszerűsítené a hivatalok és egyéb intézmények különböző szerveivel történő kommunikációt (pl.: ügyintézés, tájékoztatás, okmányok elkészítése).

Ehhez elég lesz egy mobiltelefon és egy személyi igazolvány. A digitális azonosítást követően ugyanis mindenki a saját felületén intézheti az ügyeit, ahelyett, hogy Kormányablakokba vagy egyéb hivatalokba járkálna.    

Ezzel kapcsolatban megkerestük emailben a Digitális Magyarország Ügynökséget, mert szerettük volna megtudni:

  • hol tart jelenleg a felület a kialakítása?
  • az applikációt bárki ingyenesen letöltheti majd a mobiltelefonjára? Mikortól?
  • az a 21 féle, magas prioritású szolgáltatás, mint például a lakcímváltozás bejelentése, adóbevallás benyújtása, nyugdíj igénylése stb., amit ez a dokumentum is felsorol (a 20. oldalon), valóban elérhető lesz-e már 2023-ban az ígért applikációban?

Eddig nem kaptunk választ az Ügynökségtől, ha megérkezik, frissítjük cikkünket.

(Kiemelt kép forrása: Digitális Magyarország Ügynökség)


Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.