MOK: nem jó ötlet a kötelező alkalmassági vizsgálatok törlése

A Magyar Orvosi Kamara megdöbbenéssel értesült a kormány azon szándékáról, hogy a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat el kívánják törölni – írja közleményében a MOK. 

2023. november 16., 13:16

Szerző:

A kormány benyújtotta a „hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot, ezzel terveik szerint csökkennének a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terhei – számol be a hvg.hu.

 

„Az intézkedés több millió magyar munkavállaló egészségi állapotát és a gazdaság teljesítőképességét egyaránt negatívan érinti” – fejezte ki nem tetszését a MOK. Meglátásuk szerint munkavállalói és népegészségügyi szempontok is sérülnek. 

„A szűrővizsgálatok során a betegségek még korai, jól kezelhető szakban diagnosztizálhatóak és kezelhetőek. Gazdasági szempontból is belátható, hogy a havi 1000-2000 forint közötti összeg, amit a munkáltató egy munkavállalóra ebből a célból költ, különösebb megtakarítást nem jelent, ugyanakkor egy hosszabb táppénzes állomány, vagy egy munkaügyi per és kártérítési eljárás ennél jóval nagyobb kiadást eredményez” – közölték. 

 

Hozzáteszik,

a törvénymódosítás elfogadása az a munkáltató, amely az alkalmassági vizsgálatok megszüntetése mellett dönt, csak annak a lehetőségét veszíti el, hogy időben mérsékelni tudja a munkavállaló kiesése miatt keletkező kárt. A munkáltató adminisztratív terhei érdemben nem csökkennek, és tovább romlik a munkaképes népesség jelenleg sem kielégítő általános egészségi állapota.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Charly TRIBALLEAU / AFP)

 

Tegnap 19:20

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.