Az egészségügyi szakdolgozóállomány jelentős része egyszerre vonulhat nyugdíjba – és nem is olyan soká

Harmincezer egészségügyi szakdolgozó hiányzik a magyar rendszerből a szakdolgozói kamara elnöke szerint.

2023. november 14., 18:42

Szerző:

A 90-es évekhez képest nagyjából 30 ezerrel kevesebb az egészségügyi szakdolgozók száma, összesen 130 ezer – ebből 15 ezer 60 év feletti, ha ők egyszerre vonulnak nyugdíjba, a rendszer összeomolhat – idézi az Index Balogh Zoltánt, a szakdolgozói kamara elnökét a Magyar Kórházszövetség konferenciájáról.

A hiányt mindenhol érezni, bizonyos kórházakban operációk maradnak el emiatt, de a mortalitásra is kihat. 

„Pontosan annyival volt magasabb a magyarországi halálozási ráta, mint amennyivel kevesebb ápoló dolgozik a kórházakban. Amíg az Egyesült Királyságban egy ápolóra egy beteg jutott, addig Magyarországon 3-4 beteget kellett egyetlen embernek ellátnia” – idézte Mészáros Magdolna a Békés Vármegyei Központi Kórház ápolási igazgatója Szakmány Tamás professzort, a Walesben dolgozó intenzíves orvost.

 

 

 

Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondta, a problémát béremeléssel igyekeznek orvosolni. 2024 márciusban az orvosok és az asszisztensek közti bérolló 38 százalékra zsugorodik állítása szerint. 

(Kiemelt képünk illusztráció: műtősnő kesztyűt húz a műtőben. Fénykép: Oliver Berg/dpa/afp.)

 

11:57

Nem kicsit, nagyon: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy szerinte a Tisza Párt alelnöke egy tőről metszett fideszes politikus, aki ugyan új a politikában, de „régi, jól ismert fideszes szöveget nyom”.

11:40

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira -  tudta meg az rtl.hu