Az Alapvető Jogok biztosához fordul az új szociális törvény miatt egy momentumos képviselő

Lőcsei Lajos képviselő szerint Kozma Ákosnak most az igazságtalan szociális törvénymódosítás miatt módjában állna bizonyítani, hogy valóban a nép ügyvédje.

2022. október 25., 19:30

Szerző:

Levéllel és felülvizsgálati kérelemmel fordult Lőcsei Lajos momentumos képviselő Kozma Ákoshoz, az Alapvető Jogok Biztosához, a múlt héten benyújtott szociális törvény módosító javaslat ügyében. Az új szabályozás-tervezet szerint ugyanis már nem az állam, hanem elsősorban az egyén, másodsorban a családtagok, harmadsorban pedig a karitatív szervezetek dolga lenne a nehéz szociális helyzet enyhítése.

Az állam pedig csak akkor kellene, hogy közbelépjen, ha mindezek a módszerek már nem működnek, amely ügyben szabad mérlegelésük is van.

A javaslatot a parlament honlapja szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi.

Lőcsei levelében hangsúlyozta, „egy olyan országban, ahol épp történelmi méretű válság van kibontakozóban, és az önkormányzatokat az elmúlt években jelentős forrásoktól fosztották meg, évekig tudatosan rombolták a nemzeti valutát, miközben a béremelések alulmúlják az inflációt, igen csak borús képet fest, hogy olyan módosítási javaslatot nyújt be a kormányzó, keresztény jobboldal, ami az embereket teszi felelőssé a rossz életkörülményeikért.”

Lőcsei továbbá úgy véli, a „benyújtott törvényjavaslat ellentétes az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglaltakkal- ami hazánkban 1993-ban került kihirdetésre -, miszerint “minden személynek mint a társadalom tagjának joga van a szociális biztonsághoz”. 

Ezért Kozma Ákos azonnali intézkedését kérte, és közölte, a biztos most bizonyíthatja is, hogy „valóban a nép ügyvédje”.

(Kiemelt kép: Lőcsei Lajos, a Momentum képviselője. Fotó: Lőcsei Lajos, Facebook)