Emelkedhet az ápolók alapbére

A Belügyminisztérium javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbérének emelését is.

2023. április 26., 18:27

Szerző:

A Belügyminisztérium (BM) 2023. júliustól egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol az ápolóknak, és emelni javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is. A kormány tavaly év végén jelentette be, hogy az orosz-ukrán háború és az Európai Unió okozta szankciós gazdasági nehézségek ellenére is folytatni kívánja az egészségügyi ágazatban a béremelést – írja közleményében a minisztérium. 

A 2022. januári egészségügyi szakdolgozói béremelés után 2023 júliusától újabb alapbéremelésre számíthatnak az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein (többi között gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli) dolgozók. A szakmai egyeztetéseket követően az ápolói alapbéremelés javasolt mértéke egységesen 18 százalék. A közlemény szerint az erről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett a szakmai egyeztetések is folytatódnak. Döntés 2023 májusában várható.

A kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére. A 2022. decemberi kormánydöntés azt is tartalmazza, hogy az alapbéremelés 2024 márciusában folytatódni fog – mértékéről később döntenek – áll a közleményben. Azt írták, hogy a BM javaslata szerint a júliusi ápolói alapbéremelés mintegy 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint. Az ápolói béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány. Az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó több mint 24 ezer ember béremelésére a kormány idén 8,4 milliárd forintot biztosít.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI | Balázs Attila)