Tempósan romlik a járvány-helyzet, ráadásul alábbhagyott az oltakozási kedv is

Rékassy Balázs orvos-szakközgazdász: Három felnőttből kettő van beoltva Magyarországon.

2021. szeptember 14., 07:29

Szerző:

Tempósan romlik a járvány-helyzet Magyarországon. Az elmúlt három napban újabb 873 fertőzöttet találtak. Csak összehasonlításul: augusztus utolsó hétvégéjén 521 új fertőzöttet regisztráltak. Az utóbbi két hétben közel háromszorosára nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma, ők hétfőn már 266-an voltak, közülük 34-en lélegeztetőgépen – írta kedden a Népszava.

A hírportál arról is beszámolt, hogy a kormány a növekvő esetszám ellenére sem tesz lépéseket a korlátozások felé. Helyenként önként szigorítanak, például a Pécsi Tudományegyetemen kötelezővé tették ismét a maszkhasználatot több helyszínen is. „Bár nagyon sokan maradtak ki az oltásból a kormány intézkedései azt üzenték, hogy aki nem élt a lehetőséggel az magára vessen” – közölték.

Három felnőttből kettő van beoltva Magyarországon – mondta a Népszavának Rékassy Balázs orvos-szakközgazdász, és hozzátette: – Sajnos nem tudjuk meggyőzni az embereket, hogy elérjük azt, amit a franciák, a portugálok vagy a dánok, akiknél az emberek több mint 90 százaléka be van oltva.

Rékassy Balázs azt is elmondta, hogy a héten a szegényebb falvakat járta, hogy megpróbálják az ott élőket rábeszélni és regisztrálni az oltásra. Hozzátette, hogy: a beszélgetéseikből egyértelműen kiderült, hogy az ott élők között sok a tévhit és nincs kitől kérdezniük. A háziorvosnak se ideje, se energiája a terjedő rémhíreket cáfolni. Az egyesület munkatársaival a két nap alatt 58 embert sikerült regisztrálniuk oltásra, de, mint mondta, volt olyan is, aki elzavarta őket a portájáról. A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy minél több embert győzzünk meg, kérje az első és a második oltást.

 

(Kiemelt kép: Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. szeptember 13-án. Fotó: MTI/Komka Péter.)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.