Aki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagyapának ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet – keményen beszólt az Orbán-kormánynak a távozó szlovák nagykövet

2018. július 18., 08:18

Szerző:

Moszkvához hasonlította a budapesti politika működését a Dennik N portálnak adott interjújában Rastislav Kácer, Szlovákia távozó budapesti nagykövete. Szerinte amíg Szlovákia inkább a nyugati modellt követi abban is, hogy egy üzletemberi kör a parlamenti választások előtt politikusok támogatásával készíti ellő a terepet a saját felemelkedéséhez, Magyarországra inkább a putyini Oroszországban megfigyelhető helyzet jellemző, vagyis hogy az oligarchák sorsa Orbán Viktortól függ. Szerinte sajnálatos, hogy a magyar miniszterelnök centralizálja a hatalmat, és autokrata ambíciók fűtik, és azt hiszi magáról, hogy próféta és fényhordozó, ő diplomataként legalábbis nincs meggyőződve arról, hogy a magyar demokrácia jelenleg megfelelne az EU-belépőhöz szükséges koppenhágai kritériumoknak. (ahogyan – fűzi hozzá – a Vladimir Meciar fémjelezte Szlovákia sem felelt meg.)

Fotó: Rastislav Káčer/Facebook

Az interjúban a távozó szlovák nagykövet szót ejt

  • Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin viszonyának a hátteréről, amelynek ellenére Budapest még mindig közelebb áll Brüsszelhez, mint Moszkvához,
  • Kövér László országgyűlési elnök szerinte veszélyes politikájáról,
  • arról, hogy a V4 országai gazdasági fejlettség tekintetében mind messze maguk mögött hagyták Magyarországot, túloz az az orbáni szólam, hogy az EU-ban a V4 fejlődik a legjobban, szlovákiának pedig kényelm,etlen a V4 és az EU orbáni szembeállítása

és az Orbán-kormány Soros György elleni gyűlöletkampányáról is. Utóbbiról azt mondja: 

– A nemzetközi politikában szerzett több évnyi tapasztalatom alapján kijelenthetem, ha valaki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagyapának - még ha gazdag is - bármilyen ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet, mint sem valami, aminek köze lenne a valósághoz.

Ezt egyébként tavaly novemberben valaki már észrevette Budapesten.

A mostani nem az első interjú volt, amelyben a szlovák nagykövet élesen bírálta Magyarországot. Tavaly decemberben a Visegrad Insightnak arról beszélt, hogy az utolsó dolog, amire szükség van, az a hisztériakeltés, az, hogy idegenellenességet és menekültek elleni hangulatot szítsanak a társadalomban.

– Nem hagyhatjuk, hogy a demokráciát a saját fegyverével (az információáramlás szabadságával – a szerk.) öljék meg, mert ez illiberális, intoleráns rendszerhez vezet. Nem hagyhatjuk, hogy a demokráciát olyanok öljék meg, akik azt állítják, hogy nekik csak más a nézetük, Ezek nem más nézetek, ezek szélsőséges nézetek.

(A napi.hu nyomán)

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.