Az Airbnb szigorítását Terézváros után mindenhol bevezetnék

A politikusok is felfigyeltek a terézvárosi szavazásra, az Airbnb eltűnhet a hazai palettáról.

2024. szeptember 19., 11:22

Szerző:

Szentkirályi Alexandra javaslata akár konkrét törvényig is eljuthat, ami az Airbnb ellehetetlenüléséhez vezethet – írta meg a HVG.

Mint arról mi is beszámoltunk, a hétvégén lezárult Terézvárosban az a szavazás, amely a lakók véleményére volt kíváncsi a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban. A kerületi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok csupán 20 százaléka vett rész az online és személyesen is elérhető szavazáson, de az eredmények azt mutatják, hogy 54 százalék az Airbnb betiltása mellett voksolt.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a rendelettervezetet már elő is készítik az októberi képviselő-testületi ülésre, és a tervek szerint 2026. január elsejéig kapnak haladékot a rövidtávú lakáskiadással foglalkozók, hogy felhagyjanak a tevékenységükkel.

Bár korábban ez nem merült fel, de Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője már a kampány végén is megjelent az Airbnb ellenzői között, a szavazás eredménye után pedig kijelentette, hogy javaslatot fog tenni arra vonatkozóan, hogy a kormány szigorítsa a rövidtávú lakáskiadás Budapesten és országos szinten is – úgy tűnik, erre már számítanak is a politikusok.

Az Airbnb végét jelentheti a szigorítás

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Turisztikai Tanácsadó Testület őszi ülésén arról beszélt, hogy a kormány még várja Szentkirályi Alexandra javaslatait, az azonban már biztos, hogy szigorúbb szabályozást fognak bevezetni a rövidtávú lakáskiadásokat illetően.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb kapcsán nem a turisztikai, hanem a lakhatási szempontokat kell figyelembe venni, a terézvárosi szavazás eredménye pedig sokatmondó, így a Turisztikai Tanácsadó Testület napirendre vette ezt a kérdést. Mint azt Nagy Márton kifejtette, a családok lakhatási érdekeinek védelme előnyt élvez.

A terézvárosi lakosság egy része régóta élt panasszal az Airbnb-lakások miatt, mert a gyorsan cserélődő lakók számos kellemetlenséget okoznak számukra. Ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy a magánlakásokban megszálló külföldi vendégek a helyi kiskereskedelmet és a vendéglátóhelyek forgalmát is fellendítik, hiszen gyakrabban veszik igénybe ezen szolgáltatásokat, mint azok a turisták, akik egy hotelben szállnak meg. Mindez gazdaságilag is rendkívül fontos tényező, számos vállalkozás komoly problémákkal állna szemben, ha eltűnnének a turisták.

A lakások bérbeadásával foglalkozó Hanti Gergely korábban a 24.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a kutatások is azt bizonyítják, hogy a budapesti vendégéjszakák egyharmadát magánszállásokon töltik a külföldi vendégek. Amennyiben a jövőben erre nem lesz módjuk, és csak a jóval drágább szállodai szobákat bérelhetik ki, új úti célokat fognak keresni, így hosszú távon az Airbnb szigorítása vagy teljes betiltása sokat árthat a turizmusnak. Ha pedig a szigorítást az egész országra kiterjesztik, annak más területeken is érezhető lesz a hatása.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)