Időjárás: csak most jön a feketeleves

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

2024. április 18., 15:42

Szerző:

Ez elemzés szerint hétfőről keddre virradó éjszaka erős hidegfront érte el Magyarországot, ami véget vetett a megelőző három hét nyáriasan meleg, sokfelé száraz időjárásának. A hét első felében jellemzően 5-15 milliméter között alakult a lehullott csapadék, ezzel valamelyest csökkent a csapadékhiány. A talaj felső 20 centiméteres rétege - ami a hétvégére már országszerte kritikusan kiszáradt -, most sokfelé átnedvesedett, és az ország nagy részén a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből.

Az őszi vetések még jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak, mert nem rövidülnek tovább ezek a fejlődési fázisok a szokatlan meleg miatt. A lehűléssel érkezett csapadékra főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége. A legtöbb gyümölcsfa már elvirágzott, a terméskezdeményeket és a növekvő termést gyenge fagyok veszélyeztetik a következő éjszakákon - írták.

Az előrejelzés szerint továbbra is változékony, hűvös időre van kilátás. Számottevő, nagy területet érintő csapadék nem valószínű az előttünk álló egy hétben. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek alatt alakul, napközben jellemzően 11-16 fok közé melegszik a levegő, éjszakánként pedig mindössze 0-5 fok közé csökken a hőmérséklet, de a szélvédett, fagyzugos helyeken nulla és mínusz 3 fok közé hűlhet a levegő.

Időjárás – Kiadták a figyelmeztetést

Ahogyan arról beszámoltunk, gomolyos-napos időjárás, egy-egy záporral, míg az ország Dunántúlon egy napszemüvegre, addig keleten többfelé az esernyőkre lehet szükség. A napos, gomolyfelhős idő mellett elszórtan fordulhatnak elő záporok, néhol az ég is megdörrenhet, valamint apró szemű jégeső is előfordulhat. Az északi, északnyugati szél többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lesz. A maximumok 11 és 16 fok között alakulnak – írja az Időkép

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

Ma délután, este kb. Szécsény-Szeged tágabb vonala térségében, illetve nyugaton, északnyugaton elsősorban a határhoz közelebbi területeken zivatarok is kialakulhatnak, néhol viharos (60-70 km/h) széllökés kíséretében. Zápor vagy zivatar környezetében aprószemű jég is előfordulhat – írja a met.hu. 

 

Pénteken az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás. Reggel helyenként keleten, napközben eleinte északkeleten, majd főként északon és északnyugaton alakulhatnak ki újabb záporok, néhol akár zivatar is. Az északnyugati, majd nyugatira- délnyugatira forduló szél többfelé élénk lesz. Hajnalban -3, +5 fok között alakul a hőmérséklet, gyenge fagy nagyobb területen az Északi-középhegység térségében fordulhat elő. Napközben 12 és 17 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett főként a Dunántúlon és északon erőteljes lehet a gomolyfelhőképződés. Elszórt záporok, néhol zivatarok főként itt alakulhatnak ki. Nyugaton megélénkülhet, néhol megerősödhet az északias szél. Hajnalban -1, +6, napközben 12-18 fok valószínű.

Vasárnap már felhősebb idő jöhet. Eső, zápor főként a középső és déli tájakon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és néhol északkeleten viharossá fokozódik. A csúcshőmérséklet 9 és 17 fok között alakulhat, keleten lehet enyhébb az idő.

(Fotó:Ankhesenamun/Unsplash)