Időjárás – Kiadták a figyelmeztetést

Kilenc vármegye adtak ki figyelmeztetést.

2024. április 18., 08:26

Szerző:

Gomolyos-napos időjárás, egy-egy záporral, míg az ország Dunántúlon egy napszemüvegre, addig keleten többfelé az esernyőkre lehet szükség. A napos, gomolyfelhős idő mellett elszórtan fordulhatnak elő záporok, néhol az ég is megdörrenhet, valamint apró szemű jégeső is előfordulhat. Az északi, északnyugati szél többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lesz. A maximumok 11 és 16 fok között alakulnak – írja az Időkép

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

Ma délután, este kb. Szécsény-Szeged tágabb vonala térségében, illetve nyugaton, északnyugaton elsősorban a határhoz közelebbi területeken zivatarok is kialakulhatnak, néhol viharos (60-70 km/h) széllökés kíséretében. Zápor vagy zivatar környezetében aprószemű jég is előfordulhat – írja a met.hu. 

Pénteken az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás. Reggel helyenként keleten, napközben eleinte északkeleten, majd főként északon és északnyugaton alakulhatnak ki újabb záporok, néhol akár zivatar is. Az északnyugati, majd nyugatira- délnyugatira forduló szél többfelé élénk lesz. Hajnalban -3, +5 fok között alakul a hőmérséklet, gyenge fagy nagyobb területen az Északi-középhegység térségében fordulhat elő. Napközben 12 és 17 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett főként a Dunántúlon és északon erőteljes lehet a gomolyfelhőképződés. Elszórt záporok, néhol zivatarok főként itt alakulhatnak ki. Nyugaton megélénkülhet, néhol megerősödhet az északias szél. Hajnalban -1, +6, napközben 12-18 fok valószínű.

Vasárnap már felhősebb idő jöhet. Eső, zápor főként a középső és déli tájakon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és néhol északkeleten viharossá fokozódik. A csúcshőmérséklet 9 és 17 fok között alakulhat, keleten lehet enyhébb az idő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.