Nem biztos, hogy zöldebb a fű az agglomerációban

A ki- és beköltözési adatok összefüggéseit értelmezték a Jazzy Business Class című műsorában Hegedűs Tamás, a Helix Kft. Insight üzletágának vezetőjével.

2023. július 20., 13:13

Szerző:

Hosszú ideje látható trend, hogy Budapestről egyre többen költöznek ki az agglomerációba – legalábbis a ki- és beköltözéseket tekintve, ebben az esetben a születések és elhalálozások számát nem vették figyelembe –, az elmúlt tíz évben évi 5-6 ezerrel kevesebb a budapesti állandó lakcímmel rendelkezők száma.

Ehhez képest a Pest megyei járások közül Dunakeszi az egyetlen, ahol nem nő a népesség évről évre. Ennek több oka is lehet Hegedűs Tamás, a Helix Kft. Insight üzletágának vezetője szerint. A fordulat 2022-ben állt be, akkor lett kevesebb az odaköltöző, mint az elköltöző. Ennek ahhoz is lehet köze, hogy korábban, úgy 8-10 évvel ezelőtt volt egy nagyobb beköltözési hullám, amely hatással lehet a jelenlegi helyzetre is. Ugyanakkor ehhez a járáshoz tartozik Göd, amely az akkumulátorgyárai miatt kevésbé népszerű célpont lehet, viszont ezt majd csak a hosszútávú adatok tudják igazolni vagy cáfolni. 

Másik különleges helyzet Érd. Mivel a település infrastruktúrája nem bírja el az újonnan beköltözőket, építési korlátozást vezettek be. Hegedűs Tamás szerint hosszú távon inkább az emberek az egyszerűbb megoldásokat keresik, ezért inkább költöznek majd szabadabb helyekre, mint olyanokra, ahol ha kimennek rögtön a szomszéd teraszát látják. 

A beszélgetés teljes terjedelemben meghallgatható a Jazzy oldalán

(Kiemelt képünk: illusztráció. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

 

 

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.