Afganisztáni veterán támadt késsel a járókelőkre Pápán, fel akarják menteni

A bíróság szerint köze lehetett a harctéren átélt eseményekhez, hogy elmebetegség alakult ki a leszerelt katonánál.

2021. június 16., 13:36

Szerző:

A háborús veterán egy 10 centi pengehosszúságú késsel indult sétálni 2018-ban Pápa belvárosába, arra az esetre szerelkezett fel, hogy ha megtámadnák, tudjon védekezni – írja a Telex. A katona megjárta Afganisztánt és Irakot is, itthon viszont hiába várta a családja, sokszor itt is a harctérre képzelte magát, derül ki a Kékfény riportjából. A pápai férfi ellen több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt emeltek vádat, de elmeállapota a szakértők szerint olyan fokon korlátozott, hogy még az ügyész is a veterán felmentését kérte.

„Amikor közvetlenül megtapasztalom a társamnak a megsebesülését, vagy a saját sebesülésem. Nagyon erősek a gyerekekhez kapcsolódó dolgok, tehát kint, amikor műveleti területen látnak olyan dolgot, amikor gyerek sérül meg, mert ilyenek is előfordulnak, vagy nők sérülnek meg és ilyeneket tapasztalnak adott esetben egy bevetés kapcsán”

– idézi a lap a Kékfény riportjában megszólaló Andó Sándort, a Magyar Honvédség főpszichológusát.

A leszerelt magyar katona veteránintézmény helyett az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyítóintézetbe kerül. A Veszprémi Törvényszék döntése szerint ugyanis nem beszámítható, így pedig nem is büntethető. Elvileg csak akkor engedik majd ki, ha meggyógyult, vagy már nem jelent veszélyt senkire.

(Kiemelt kép: A magyar katonák távoznak a német Camp Marmal légibázison tartott ünnepségről az afganisztáni Mazari-Sarifban 2013. március 26-án. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)