Afgán menekültek érkeztek Magyarországra, köztük több mint száz gyerek

A röszkei és tompai idegenrendészeti táborba viszik őket. 

2021. augusztus 25., 11:45

Szerző:

Azokat az Afganisztánból kimenekített  újabb csoportját viszik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiba, akik együttműködtek a magyar állammal és a szövetségesekkel az utóbbi 20 év hadműveleteiben  – írta az Index. 

A 114 felnőtt – közöttük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi – és 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik – írja közleményében a Belügyminisztérium. Az objektumokba érkezésüket követően személyenként újabb hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése.

 

(Kiemelt kép: AFP)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.