Adtunk az oligarcháinknak jó sok milliárdot szállodaépítésre

2019. január 28., 11:12

Szerző:

Összesen 150 milliárd forintot oszt szét a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program keretében a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában. Az állami Magyar Turisztikai Ügynökség több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már 624 támogatói okiratot bocsátott ki.  A legnagyobb támogatásokat a kormányzathoz közeli cégek nyerték el – írja a napi.hu.  

A két legnagyobb nyertes ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz köthető. A szántódi, ötcsillagos Balaland hotel építésére 2,9 milliárd forintot kapott a 2017-ben alapított Szántód BalaLand Family (SZBFamily) Ingatlanfejlesztő Kft., a szintén ötcsillagos Grand Hotel Tokaj beruházására pedig szintén 2,9 milliárd forint pályázati pénz jutott a 2017-ben alapított Tokaj Csurgó Völgy (TVCS) Ingatlanfejlesztő Kft.-nek. A két cég tulajdonosa a 2017-ben alapított DLHG Invest Zrt., ahol igazgatósági tag Szepesi Richárd, a felesége, Kante Awa és Bonnyai Péter, a cég tulajdonosa Szepesi és Kante Awa, akinek édesanyját régóta Matolcsy György legszűkebb bizalmi köréhez sorolják. 

Szintén 2,9 milliárd forint támogatást kapott a CDHT Hotel Projekt Kft. a Tihanyi kastélyszálló és tréning központ elnevezésű hotel megvalósítására. A 2018-ban alapított cég az A8 Palace Hotel Zrt. tulajdonában van, amely Garancsi István (Orbán Viktor kötélbarátja, a székesfehérvári Mol Vidi FC labdarúgóklub tulajdonosa és elnöke, aki többször vitte magángéppel külföldi meccsekre a miniszterelnököt), tovább Csányi Sándor, az OTP és Hernádi Zsolt, a MOL vezérének kezében van.

A felhívásra egyébként összesen 1522 pályázat érkezett, Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint szakmai szempontok alapján döntöttek.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.