Áder János elvette egy újabb ukrán magyar állampolgárságát

A leköszönő államfő egyik utolsó intézkedése az volt, hogy elvette egy 33 éves ukrán férfi magyar állampolgárságát. 

2022. május 14., 19:25

Szerző:

Áder János távozását megelőzően egy héttel döntött úgy hogy Lazarcsuk Vaszily (névmódosítás előtti neve: Lazarcsuk Vaszily Pavlovics; születési hely, idő: Lonka [Szovjetunió], 1988. október 8.) magyar állampolgárságát visszavonja – írja a friss Magyar Közlönyre hivatkozva az mfor.hu

Áder döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztésére hozta meg.

A távozó köztársasági elnök az utóbbi hetekben több ukránt is megfosztott magyar állampolgárságától. Az indoklás egyik esetben sem került nyilvánosságra.

Áder utódját, Novák Katalint szombaton iktatták be hivatalába.

(Kiemelt képünk: Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Sándor-palotában 2021. szeptember 17-én. MTI/Máthé Zoltán)

Tüntetők ellen intézkedek a rendőrök a csütörtök esti bejelentett státusztörvényellenes demonstráció lezárulta után. A TASZ helszínen lévő megfigyelője szerint a résztvevők csak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.

Új program indítását tervezi a kormány, amelynek keretében ösztönözni fogják a magyar vállalkozások külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését a kapacitásaik bővítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Oslóban.