Áder János elvette egy újabb ukrán magyar állampolgárságát

A leköszönő államfő egyik utolsó intézkedése az volt, hogy elvette egy 33 éves ukrán férfi magyar állampolgárságát. 

2022. május 14., 19:25

Szerző:

Áder János távozását megelőzően egy héttel döntött úgy hogy Lazarcsuk Vaszily (névmódosítás előtti neve: Lazarcsuk Vaszily Pavlovics; születési hely, idő: Lonka [Szovjetunió], 1988. október 8.) magyar állampolgárságát visszavonja – írja a friss Magyar Közlönyre hivatkozva az mfor.hu

Áder döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztésére hozta meg.

A távozó köztársasági elnök az utóbbi hetekben több ukránt is megfosztott magyar állampolgárságától. Az indoklás egyik esetben sem került nyilvánosságra.

Áder utódját, Novák Katalint szombaton iktatták be hivatalába.

(Kiemelt képünk: Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Sándor-palotában 2021. szeptember 17-én. MTI/Máthé Zoltán)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.