Áder János perel a húga miatt

A bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben elmondta a Fővárosnak, hogy a gyermekotthon igazgatója zaklathatja a gyerekeket. Az ügy eljutott a Főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályához, melynek akkori vezetője Pölöskei Gáborné Áder Annamária volt. Dobrev Klára állítja: Áder János testvére is bűnös a pedofil botrányban. Gy. Németh Erzsébet azzal vádolta a húgát, hogy tudott róla mégsem tett semmit. Ezekért a kijelentésekért Áder János húga perel. 

2024. március 1., 13:28

Szerző:

Áder János a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában arról beszélt, hogy pert indítanak Gy. Németh Erzsébet és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusai ellen a bicskei gyermekotthonban történtek kapcsán tett, a húgát ért hazug kijelentések miatt. Gy. Németh Erzsébet azzal vádolta a húgát, hogy 2011-ben, amikor először merült fel a gyanúja, hogy a bicskei gyermekotthon vezetője pedofil cselekményt követ el, húga tudomást szerzett az ügyről és nem tett semmit. Továbbá jutalomból a hallgatáséért előléptették, és államtitkár lett. 

„Ez egy rágalmazó kijelentés, hazugság, minden valóságalapot nélkülöz”

– mondta  Áder János volt államfő, közölve, hogy ezért két pert indítanak, rágalmazásért, és személyiségi jog megsértéséért. 

A volt államfő már korábban is úgy fogalmazott, „én nem vagyok perképes az ügyben, de a húgom igen. Az ő nevében elmondhatom, az első pillanattól világos volt, hogy perelni kell”– írja a Népszava

Áder János szerint húga felmentette a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját 

„Külön kell választani a dolgokat. Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét” – mondta a Népszavának adott interjújában Vásárhelyi Jánosról, a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt volt igazgatójáról Csókay László, aki Tarlós István főpolgármestersége alatt a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt.

Csókay, a szexuális erőszakról szóló bejelentéskor, 2011-ben volt a gyermekvédelmi osztály vezetője, a lapnak azt mondta, mindenről tájékoztatta feletteseit, egyikük akkor Pölöskei Gáborné Áder Annamária, Áder János akkori köztársasági elnök húga és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes volt. Csókay  a Népszavának azt állította, hogy mindkét felettesét folyamatosan tájékoztatta minderről. „De a főosztályvezető asszony rám bízta a dolgot, nem szólt bele, hogyan intézem. A fegyelmi eljárás elindításáról, illetve a feljelentésről Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel közösen döntöttünk” – mondta Csókay a lapnak.

Gy. Németh Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője arról tartott tegnap, csütörtökön sajtótájékoztatót, hogy a bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben elmondta a Fővárosnak, hogy a gyermekotthon igazgatója zaklathatja a gyerekeket, mégsem jártak el az otthon igazgatójával szemben. Az ügy eljutott a Főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályához, melynek akkori vezetője Pölöskei Gáborné Áder Annamária, Áder János testvére volt. A DK úgy véli, Áder János húgának tudnia kellett arról, hogy mit csinál az igazgató a bicskei gyermekotthonban lakó gyerekekkel, mégsem tett semmit, ezért a pedofil igazgató még 5 éven át zaklathatta a rábízott gyerekeket. A DK továbbá kiemelte, hogy Pölöskei Gáborné Áder Annamáriát a hallgatása után előléptették és Balog Zoltán államtitkára lett.

Áder János ma reggel a Kossuth rádióban elmondta, az akkor főosztályvezető húga felmentette a munkavégzés alól az igazgatót, fegyelmi eljárást indított és büntetőfeljelentést tett, amelynek nyomán 11 hónapig nyomoztak. „A bíróság majd eldönti, megfelel-e a valóságnak az a kijelentés, hogy a húga nem tett semmit” – tette hozzá.

Áder János húga Dobrev Klárát is feljelenti 

A volt államfő elmondta azt is, Dobrev Klára közösségi oldalán megjelent egy fotómontázs, bejegyzés, és azt írta, hogy Áder János testvére is bűnös a pedofil botrányban. „Bizonyíték nincs, bírósági ítélet nincs, de Dobrev Klára már ítéletet hirdet” – fogalmazott Áder János, majd kijelentette: Dobrev Klárának is felelni kell majd ezért a rágalmazásért a bíróság előtt. A volt köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a magyar országgyülési és az európai parlamenti képviselők „nem bújnak” majd a mentelmi jog mögé.

Áder János: a kegyelmi eljárásban nem arról döntenek, hogy az illető bűnös vagy nem 

Áder János azt mondta, azt látni, hogy Orbán Viktor kormányfőt bele akarják keverni a bicskei pedofilügybe, de az ő államfői tisztségnek tíz éve alatt „egyszer sem fordul elő, hogy a miniszterelnök kérést fogalmazott volna meg, vagy akár csak kérdést intézett volna hozzám bármilyen kegyelmi ügyben. Pedig volt olyan ügy, ami megosztotta a Fidesz-frakciót, de ennek ellenére sem a képviselőcsoport, sem a kormányfő részéről, "sem senki más részéről soha semmiféle próbálkozás nem volt” – jelentette ki Áder János.

Áder János hangsúlyozta: a kegyelmi eljárásban nem arról döntenek, hogy az illető bűnös vagy nem bűnös, „nem egy újabb bírósági fórumról van” szó. Nem arról van szó, hogy rosszul végezte a munkáját a nyomozóhatóság, az ügyészség, vagy a bíróság. A döntés arról szól, hogy emberi szempontok alapján kegyelemre jogosult-e az elkövető, vagy sem – fejtette ki.

Áder János akkori államfő 2016-ban jóváhagyta, hogy a bicskei gyermekotthon később pedofília miatt elítélt igazgatóját, Vásárhelyi Jánost 2016-ban Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntessék ki.

(Kiemelt képünkön: Áder János. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.