Áder János perel a húga miatt

A bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben elmondta a Fővárosnak, hogy a gyermekotthon igazgatója zaklathatja a gyerekeket. Az ügy eljutott a Főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályához, melynek akkori vezetője Pölöskei Gáborné Áder Annamária volt. Dobrev Klára állítja: Áder János testvére is bűnös a pedofil botrányban. Gy. Németh Erzsébet azzal vádolta a húgát, hogy tudott róla mégsem tett semmit. Ezekért a kijelentésekért Áder János húga perel. 

2024. március 1., 13:28

Szerző:

Áder János a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában arról beszélt, hogy pert indítanak Gy. Németh Erzsébet és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusai ellen a bicskei gyermekotthonban történtek kapcsán tett, a húgát ért hazug kijelentések miatt. Gy. Németh Erzsébet azzal vádolta a húgát, hogy 2011-ben, amikor először merült fel a gyanúja, hogy a bicskei gyermekotthon vezetője pedofil cselekményt követ el, húga tudomást szerzett az ügyről és nem tett semmit. Továbbá jutalomból a hallgatáséért előléptették, és államtitkár lett. 

„Ez egy rágalmazó kijelentés, hazugság, minden valóságalapot nélkülöz”

– mondta  Áder János volt államfő, közölve, hogy ezért két pert indítanak, rágalmazásért, és személyiségi jog megsértéséért. 

A volt államfő már korábban is úgy fogalmazott, „én nem vagyok perképes az ügyben, de a húgom igen. Az ő nevében elmondhatom, az első pillanattól világos volt, hogy perelni kell”– írja a Népszava

Áder János szerint húga felmentette a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját 

„Külön kell választani a dolgokat. Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét” – mondta a Népszavának adott interjújában Vásárhelyi Jánosról, a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt volt igazgatójáról Csókay László, aki Tarlós István főpolgármestersége alatt a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának vezetője volt.

Csókay, a szexuális erőszakról szóló bejelentéskor, 2011-ben volt a gyermekvédelmi osztály vezetője, a lapnak azt mondta, mindenről tájékoztatta feletteseit, egyikük akkor Pölöskei Gáborné Áder Annamária, Áder János akkori köztársasági elnök húga és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes volt. Csókay  a Népszavának azt állította, hogy mindkét felettesét folyamatosan tájékoztatta minderről. „De a főosztályvezető asszony rám bízta a dolgot, nem szólt bele, hogyan intézem. A fegyelmi eljárás elindításáról, illetve a feljelentésről Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel közösen döntöttünk” – mondta Csókay a lapnak.

Gy. Németh Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője arról tartott tegnap, csütörtökön sajtótájékoztatót, hogy a bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben elmondta a Fővárosnak, hogy a gyermekotthon igazgatója zaklathatja a gyerekeket, mégsem jártak el az otthon igazgatójával szemben. Az ügy eljutott a Főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályához, melynek akkori vezetője Pölöskei Gáborné Áder Annamária, Áder János testvére volt. A DK úgy véli, Áder János húgának tudnia kellett arról, hogy mit csinál az igazgató a bicskei gyermekotthonban lakó gyerekekkel, mégsem tett semmit, ezért a pedofil igazgató még 5 éven át zaklathatta a rábízott gyerekeket. A DK továbbá kiemelte, hogy Pölöskei Gáborné Áder Annamáriát a hallgatása után előléptették és Balog Zoltán államtitkára lett.

Áder János ma reggel a Kossuth rádióban elmondta, az akkor főosztályvezető húga felmentette a munkavégzés alól az igazgatót, fegyelmi eljárást indított és büntetőfeljelentést tett, amelynek nyomán 11 hónapig nyomoztak. „A bíróság majd eldönti, megfelel-e a valóságnak az a kijelentés, hogy a húga nem tett semmit” – tette hozzá.

Áder János húga Dobrev Klárát is feljelenti 

A volt államfő elmondta azt is, Dobrev Klára közösségi oldalán megjelent egy fotómontázs, bejegyzés, és azt írta, hogy Áder János testvére is bűnös a pedofil botrányban. „Bizonyíték nincs, bírósági ítélet nincs, de Dobrev Klára már ítéletet hirdet” – fogalmazott Áder János, majd kijelentette: Dobrev Klárának is felelni kell majd ezért a rágalmazásért a bíróság előtt. A volt köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a magyar országgyülési és az európai parlamenti képviselők „nem bújnak” majd a mentelmi jog mögé.

Áder János: a kegyelmi eljárásban nem arról döntenek, hogy az illető bűnös vagy nem 

Áder János azt mondta, azt látni, hogy Orbán Viktor kormányfőt bele akarják keverni a bicskei pedofilügybe, de az ő államfői tisztségnek tíz éve alatt „egyszer sem fordul elő, hogy a miniszterelnök kérést fogalmazott volna meg, vagy akár csak kérdést intézett volna hozzám bármilyen kegyelmi ügyben. Pedig volt olyan ügy, ami megosztotta a Fidesz-frakciót, de ennek ellenére sem a képviselőcsoport, sem a kormányfő részéről, "sem senki más részéről soha semmiféle próbálkozás nem volt” – jelentette ki Áder János.

Áder János hangsúlyozta: a kegyelmi eljárásban nem arról döntenek, hogy az illető bűnös vagy nem bűnös, „nem egy újabb bírósági fórumról van” szó. Nem arról van szó, hogy rosszul végezte a munkáját a nyomozóhatóság, az ügyészség, vagy a bíróság. A döntés arról szól, hogy emberi szempontok alapján kegyelemre jogosult-e az elkövető, vagy sem – fejtette ki.

Áder János akkori államfő 2016-ban jóváhagyta, hogy a bicskei gyermekotthon később pedofília miatt elítélt igazgatóját, Vásárhelyi Jánost 2016-ban Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntessék ki.

(Kiemelt képünkön: Áder János. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)