Karácsony: 5 évvel a feljelentések előtt tudták a fővárosi Fidesz vezetői, mi folyik a bicskei gyermekotthonban

Karácsony Gergely szerint az eddig előkerült dokumentumok alapján a fővárosi Fidesz vezetői igenis megmenthették volna a gyerekeket.

2024. február 16., 14:03

Szerző:

A főpolgármester szerint már 2011-ben tudta a fővárosi Fidesz városvezetése, mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit. – írja a 24.hu. 

„Egyszerre megrázóak és felháborítóak az általam elrendelt vizsgálat nyomán eddig előkerült dokumentumok. Miközben arra keressük a választ, hogy az előző fideszes városvezetésből kinek a politikai felelőssége, hogy kitüntetésre javasoltak egy pedofil szörnyeteget, nem feledhetjük el, hogy a tisztázással mindenekelőtt az áldozatoknak, a gyerekeknek tartozunk, és azoknak a bátor felnőtteknek, akik elő mertek állni ezzel a borzalmas üggyel” – írta közösségi oldalán a főpolgármester.

Karácsony: a fővárosi Fidesz még ki is akarta tüntetni a pedofil szörnyeteget

„Éppen ezért megrázó és felháborító, hogy az eddig előkerült dokumentumok alapján a főváros fideszes vezetői igenis megmenthették volna a gyerekeket. Legalábbis 5 teljes évvel megrövidíthették volna a gyerekek szenvedését. Mert a 2016-os feljelentések előtt 5 évvel, 2011-ben a bicskei gyermekotthon két bátor dolgozója eljött a Városházára és részletesen beszámoltak arról, mit élnek át a gyerekek. Még öt évig folytatódhattak a gyerekek ellen elkövetett bűnök azért, mert valaki, vagy valakik nem tették a dolgukat és a kötelességüket. És ezek után még kitüntetésre is felterjesztik, a közgyűlés elől is elhallgatva mindazt, amit korábban nekik elmeséltek. Ha van valami, ami nem maradhat következmények nélkül, ez biztosan az” – írja posztjában Karácsony Gergely. 

A fővárosi Fidesz szőnyeg alá söpörte a bicskei gyermekotthonban zajló szexuális bántalmazásokat 

Közben a Szabad Európának a bicskei gyermekotthon egyik volt nevelője részletesen elmesélte, mi történt 2011-ben, miután borították a gyerekmolesztálási ügyet. Ő úgy tervezte eredetileg, hogy elmegy egy külföldi önkéntességre, és visszatér, de már nem volt visszaút. Ki lett tiltva. 

„Azért a fönntartóhoz fordultunk, mert bizalmatlanok voltunk, hogy mennyire fölkészült a rendőrség egy ilyen ügy kivizsgálására, illetve hogy a helyi rendőrség milyen kapcsolatban van az igazgatóval. Ez jogos kételynek bizonyult, mivel a vizsgálat lezárult úgy, hogy a gyerekek visszavonták a vallomásaikat, és mindenki mosta a kezeit” – nyilatkozta a bicskei gyermekotthon egyik volt nevelője.

Bárnai Árpád azt mesélte a Szabad Európának, hogy: azt biztosan tudom, hogy a gyerekek próbáltak jelezni. „2011-ben, amikor elmondta nekem ezt egy gyerek, elkezdtem figyelni, és elkezdtünk egyeztetni a kollégáimmal, hogy egy másik gyerek nekik mit mondott, hogy vele mit csinált János bácsi. Kerestük a segítséget, hogy mit csináljunk, mert nem volt triviális, hogy mi hoz valódi változást. Föltűnt, hogy ha ilyen szemmel és nyitott füllel mászkálok, és figyelek ezekre, akkor egyre többen elkezdtek mondani ilyen történeteket, mert hallották, hogy elmondta egy másik fiatal, és meghallgattuk. És elmondták, hogy ja, igen, ő már mondta egyébként a közös étkezésnél, hogy a János bá, az pedofil, így kimondta bele, oda a közös étkezésbe. Csak hát az volt a válasz, hogy ne mondj már ilyeneket, miket beszélsz.”

„Az is akkor derült ki, hogy volt olyan gyerek, aki kiment az udvarra, fölmászott egy fára, és onnét kiabálta ezt. Szóval próbálta kikiabálni. Csak kiment az igazgatóhelyettes, lehívta a fáról, és vett neki egy sílécet”- mesélte K. Endréről a bicskei gyermekotthon egyik volt nevelője.

(Kiemelt képünkön: Karácsony Gergely főpolgármester.Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu)