Áder János aláírta az energetikai és hulladékgazdálkodási jogszabálycsomagot

Az első tervet részben alaptörvény-ellenesnek ítélte meg az Alkotmánybíróság és Áder János is, másodszorra viszont már nem volt akadály.

2021. február 26., 07:25

Szerző:

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent az elmúlt hónapok során számos vitát generáló energetikai és hulladékgazdálkodási jogszabálymódosító-csomag, Áder János köztársasági elnök tehát miután az első indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz fordult, másodszor már rendben találta a javaslatot - írja a Népszava.
 
A kabinet tavaly év végén, éjszaka több tucat közműjogszabályt módosító salátatörvény-tervezetet nyújtott be az országgyűlésnek, amelyben a "kukakoncessziós" tervek alapjait is lefektették. Szakértők szerint a tervezet számos alapjogot és uniós irányelvet is megsértett, amikor lényegében egy leendő pályázati nyertes céghez csatornázták volna be a hulladékgazdálkodás összes, nyereséggel kecsegtető tevékenységét.
 
A törvénymódosításból Áder János első körben három pontot talált problémásnak, amelyek közül az Alkotmánybíróság egy esetben értett egyet a köztársasági elnökkel. A parlament kormánypárti többsége hétfőn módosította is a szóban forgó pontot. Egyes szakértők szerint ez a megoldás sem orvosolja teljesen az alaptörvény-ellenességet, viszont a köztársasági elnök másodszorra már nem gördített akadályt a törvénymódosítások elé.
 
A közel 70 oldalas csomag számos új területet is szabályoz, így egyszerre változnak a közlekedési, elektromos töltési, üzemanyag-összetételi, bányászati, távhőszolgáltatási, villamosenergia- és gázipari szabályok is.

(Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök kilép a szavazófülkéből a Zugligeti Általános Iskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)