Diákok tüntettek a Corvinuson

Ádám Zoltán, a Corvinus Egyetem vizsgabotrányát nyilvánosságra hozó s ezt követően elbocsátott oktató visszahelyezéséért tüntetett kedden több tucatnyi oktató, diák és szimpatizáns az egyetemen kedden.

 

2023. november 8., 12:30

Szerző:

Az Ádám Zoltán mellett demonstrálók transzparensekkel várták az ülésterem előtt a szenátus tagjait, amelyeken többek között a „Ne romboljátok az egyetem hírnevét!”, a „Megajánlott ötöst a gazdagoknak!”, illetve a „MOLitikailag megbízhatatlan?” feliratok szerepeltek – írja a Mérce.

A keddi szenátusi ülésre a Mérce értesülése szerint Toronyai Gábor, az egyetem szakszervezeti bizottságának elnöke és a szenátus tagja két határozati javaslatot nyújtott be. Az egyikben egy szenátusi tagokból álló három-öt fős eseti bizottság létrehozását sürgette, amely minden integritás- vagy autonómiasértési kísérletnek – utalva itt arra, hogy az egyetem vezetői felülbírálták az etikai bizottságok határozatait – rövid úton elejét tudja venni.

A második határozat haladéktalanul kezdeményezte volna, hogy az egyetem ismét létesítsen munkaviszonyt Ádám Zoltánnal, visszahelyezve őt állásába. A több mint négy órán át tartó szenátusi ülés egyik résztvevőjétől úgy értesült a portál, hogy a szenátus napirendre sem vette Toronyai Gábor javaslatait.

Szabó Lajos megbízott rektor az esemény utáni arról beszélt, hogy a Corvinus sem vagyoni helyzet, sem más tulajdonságok alapján nem különbözteti meg diákjait. Ádám visszavételével kapcsolatban jelezte, hogy ez a döntés valójában nem is a szenátus hatásköre, tehát nem ezen a fórumon kellett volna benyújtani.

A rektor azt is elmondta, hogy a Corvinuson már működik egy úgynevezett belső visszaélés-bejelentési rendszer, amelyet az Országgyűlés által elfogadott, EU direktíván alapuló új Panasztörvény értelmében minden legalább 50 személyt foglalkoztató intézménynek létre kellett hoznia. Éppen ezért véleményük szerint nem szükséges egy újabb platform vagy bizottság felállítása.

(Kiemelt kép: emberek sétálnak 2012. október 31-én a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete előtt. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)