Ádám Zoltán munkaügyi pert indított a Corvinus Egyetemmel szemben

A Corvinus volt docense, Ádám Zoltán azt követeli a perben, hogy helyezzék vissza az állásába, és fizessen neki sérelemdíjat az egyetem.

2023. november 24., 10:53

Szerző:

Ádám Zoltán munkaügyi pert indított a Budapesti Corvinus Egyetemmel szemben, az egyetemről azonnali hatállyal kirúgott oktatót védő TASZ csütörtök este beadta a keresetet a Fővárosi Törvényszéken. A Corvinus volt docense azt követeli a perben, hogy helyezzék vissza az állásába, és fizessen neki sérelemdíjat az egyetem – számol be róla a Telex.

Ádám ügyvédei szerint a Corvinus joggal való visszaélést követett el, korlátozva a szólásszabadsághoz való jogot, amikor azonnali hatállyal kirúgott egy közérdekű bejelentőt. Ádám idén év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett azután, hogy egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le, hogy nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket.

Az Ádám Zoltán bejelentése alapján indított vizsgálatok első fokon elmarasztalták az egyetem akkori rektorát, Takáts Elődöt és a Corvinus két dékánját. Másodfokon azonban fölmentette őket az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a rektorhelyettes (Takáts Előd a másodfokú, felmentő döntés bejelentésének napján lemondott a rektori posztról). A rektorhelyettes (azóta kinevezett rektor), Szabó Lajos nem vonta kétségbe az etikai bizottság megállapítását, miszerint kivételeztek a hallgatóval, mégis fölmentette mindkét eljárás alá vont vezetőt, mondván, nem volt egyértelműen megállapítható, hogy szándékosan kivételeztek volna, vagy hogy azért tették volna ezt, mert a diák gazdag és befolyásos családból származik.

Amikor a kancellár további emaileket kért, Ádám saját bevallása szerint sem túl kedves stílusban reagált, értetlenkedve, hogy mit keresnek még rajta, és többször is kifejtette, hogy az eljárást alibivizsgálatnak tartja, aminek az a célja, hogy szétkenje az etikai eljáráshoz vezető vizsga körüli felelősséget, ahelyett, hogy az egyetem szembenézne a feltárt, súlyos visszaélésekkel. 

Október 24-én arra hivatkozva menesztették Ádám Zoltánt, hogy hátráltatta a vizsgálatot, és elfogadhatatlan hangnemben kommunikált a munkáltatójával.

A közgazdász jogi képviseletét ellátó TASZ jogászai úgy látják, az azonnali hatályú felmondás nem volt megalapozott, mert azt csak súlyos jogsértések esetén szabadna alkalmazni, az pedig, ami miatt Ádám Zoltánt kirúgták, nem tartozik ebbe a kategóriába. Azért, hogy valaki provokatív stílusban beszél a főnökeivel, vagy hátráltat egy belső vizsgálatot, fegyelmi vagy etikai eljárást lehet indítani, de ilyen súlyos munkaügyi lépést ezek nem alapozhatnak meg.

A TASZ Ádámot képviselő jogászai szerint

az azonnali felmondást mondvacsinált okokra alapozta az egyetem, a valódi ok pedig az volt, hogy az oktató kellemetlen helyzetbe hozta az egyetem vezetését az etikai vizsgálat kezdeményezésével.

Ádám visszavételét már a Corvinus szakszervezete és diákjai is követelték, akik tüntetést is szerveztek az etikai vizsgálatot elindító oktató mellett:

(Kiemelt képünk: Ádám Zoltán az On Liberty Alapítvány és a Belvárosi Liberális Klub közös rendezvény-sorozatának vendégeként 2016. szeptember 15-én. Forrás: YouTube)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.