A tenderbajnokság abszolút győztese: a Mészáros család

2019. január 18., 08:44

Szerző:

Az Átlátszó összesítette, hogy 2018-ban egyedül vagy konzorciumban mennyi és milyen közpénzes megbízást nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó. Eszerint Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségei nyerték a tavalyi tenderbajnokságot, összesen nettó 265 milliárd forintnyi közbeszerzést. Ennek 93 százaléka európai uniós támogatás volt.

A vizsgált vállalkozások a következőek voltak: Mészáros Lőrinc cégei, Szíjj László cégei, Balásy Gyula cégei, Csetényi Csaba cégei, Kuna Tibor cégei, Varga Károly cégei, valamint a WHB, a ZÁÉV, a Market és a Valton.

Mészárosék után a 2. helyen – nem sokkal lemaradva – Szíjj László végzett nettó 259,5 milliárdnyi elnyert megbízással, a harmadik pedig Szíjj és Mészáros közös üzlettársa, Varga Károly lett nettó 116,8 milliárd forint értékű közbeszerzéssel.

2017-ben még Mészáros egyik üzlettársa, Szíjj László nyerte a tenderbajnokságot 606,5 milliárd forint értékű megbízással. Abban az évben a Mészáros-család érdekeltségei csak a negyedik helyen végeztek 299 milliárd forint értékű közbeszerzéssel, aminek 83 százaléka uniós támogatás volt.

Balásy Gyula a reklámcégein keresztül ötödik lett idén. A nyilvános hirdetmények szerint vállalkozásai tavaly összesen nettó 47,5 milliárd forint értékű közpénzes megbízást kaptak reklámkampányokra a magyar államtól.

A portál azt írja, hogy a Balásy-cégeknél mindössze 1 százalék az európai uniós támogatás aránya, vagyis az állami propagandahadjáratokat a magyar adófizetők finanszírozzák.

A Forbes összesítése szerint egyébként már Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar. A 168 Óra gazdagodásszámlálójával követheti is, hogy mennyit keres a felcsúti fenomén, amíg ön egy cikket elolvas.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.