A színházak nem kérhetnek védettségi igazolványt

Péterfalvi Attila szerint egészségügyi adatnak minősül.

2021. szeptember 13., 17:59

Szerző:

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint nem kérhet védettségi igazolványt az Örkény Színház az előadásai látogatásához – közölte a jogász a Klubrádióval. Az intézmény egyébként azt közölte korábban, hogy a szigorítás az oltottak és az oltatlanok védelmét is szolgálja. Az adatvédelmi hivatal vezetője szerint a védettségre vonatkozó adat egészségügyi adatnak minősül, ezért annak kezelése főszabály szerint tilos.

Hozzátette, a színházak esetében az egészségügyi adat kezeléséhez az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása kell, vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg a lehetőséget. A koronavírus elleni védettség tényének kötelező igazolásának előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét. A NAIH elnöke szerint ráadásul a színházak előadásai nem minősülnek olyan kulturális eseménynek, ahol igazolványt lehet kérni, derül ki a HVG szemléjéből.

(Kiemelt kép: Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.