Majdnem minden ellátása megszűnt egy férfinak a járványhelyzet alatt

Nagy valószínűséggel emberi mulasztás történt. 

2022. január 16., 20:11

Szerző:

Gerinc, pajzsmirigy és más egészségügyi problémái miatt megváltozott munkaképességűnek számít az a pest megyei férfi, aki januárban hiába várta az esedékes rehabilitációs ellátását. 2019 óta járt neki havi 30 470 forint idén januárig, a határidőt elvileg a veszélyhelyzetre való tekintettel meghosszabbították. Legalábbis ezt írták neki a Fővárosi Kormányhivataltól, amikor az iránt érdeklődött, hogy kell-e újabb igénylést beadnia, ha nem szeretne elesni az összegtől – adta hírül az RTL Híradója.

Januárban mégsem kapta meg a pénzét. A férfi felhívta a területileg illetékes ügyintézőt, kereste a kormányhivatalt és a Magyar Államkincstárat is, de választ egyelőre csak a helyi ügyintézőtől kapott, aki azt közölte, hogy körülbelül két hetet kell várnia, és hogy nagy valószínűséggel emberi mulasztás történt.  A férfi arról is beszélt, hogy el tudja fogadni, ha valaki véletlenül hibázott, és azt is tudja, hogy nem sokra elég a harmincezer forint, de neki mégis számít a megélhetéséhez. Ráadásul a folyósítással egyidőben a társadalombiztosítása is megszűnt – mindez a járványhelyzet közepén.

„Nem tudom azt mondani, hogy megnyugszom és várok, mert ha velem a mai napon történik valami, mert tegnap óta nincs társadalombiztosításom, engem vagy ellátnak vagy nem”

– mondta a férfi. Hozzátette, ha nem sürgősségi ellátást kap, kiszámlázzák neki.

Az RTL Híradó megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Fővárosi Kormányhivatalt és a Magyar Államkincstárat is, hogy megtudják, mi lehet az oka annak, hogy a férfi számlájára nem érkezett meg az összeg, vizsgálnak-e ilyen ügyet, és elképzelhető-e, hogy valakinek a veszélyhelyzet alatt szűnik meg az ellátása.

Az emberek életének és egészségének védelme érdekében a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a megváltozott munkaképességűek ellátása nem szűnhet meg - közölte a tárca, de arra nem tértek ki, hogyan fordulhatott elő ez mégis.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)