A radioaktív jód megérkezett Magyarországra

A japán fukusimai atomerőmű balesetéből származó radioaktív jód rendkívül kis mértében ugyan, de kimutathatóvá vált Európában és Magyarországon is, ám ennek sugárvédelmi, egészségügyi következménye egyáltalán nincsen - közölte Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

2011. március 31., 10:20

A szakember utalt arra, hogy az Országos Atomenergia Hivatal szerda délutáni közleménye szerint európai környezetellenőrző állomások köbméterenként 10 és 500 mikro-becquerel (mikroBq) koncentrációban mutattak ki radioaktív jód 131-es izotópot a levegőben. Ez az aktivitáskoncentráció csak a rendkívül érzékeny nukleáris méréstechnika segítségével mérhető.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.