A PDSZ egyetért Káslerrel, be kell zárni az iskolákat

A pedagógus szakszervezet felmérése szerint a tanárok 84 százaléka beoltatná magát, szemben a 26 százalékkal, amit a kormányzat közölt korábban. Továbbra is kérik, hogy kapják meg soron kívül az oltást.

2021. március 2., 13:57

Szerző:

Amint azt megírtuk, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője további szigorításokat tart indokoltnak, példaként az iskolák bezárását is említette. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezt örömmel fogadta és célszerűnek tartja.

"Mi úgy látjuk, be kell zárni az iskolákat. Nem csak a tanárok védelmében, hanem a gyerekek és családok védelmében is. A gyerekek az iskolából hazaviszik a betegséget, esetleg otthonról az iskolába. A tanárok pedig az egyik csoportból a másikba. Teljesen ki vannak téve a vírusnak. Az óvodákban is ez a helyzet. Tudjuk, hogy a bezárás a szülők helyzetét is nehezíti, ezért úgy gondoljuk, hogy minden segítséget meg kell kapniuk mellé" - mondta a 168.hu-nak Komjáthy Anna, a PDSZ elnöke. 

A szakszervezet azt is megpróbálja elérni, eddig nem sok eredménnyel, hogy a tanárok soron kívül megkaphassák az oltást.

"Folyamatosan értekezünk a tanárokkal, munkavállalókkal és a szülőkkel. Minden azt indokolja, hogy előre kerüljünk az oltási tervben. Más országokban egyébként így is járnak el" - mondta Komjáthy Anna.

A PDSZ felmérte az oktatási intézmények munkavállalóinak oltási hajlandóságát. A két kérdőívet összesen 1674 oktatási dolgozó töltötte ki, és kiderült: a válaszadók 84 százaléka szeretné beoltatni magát.

A szervezet azért látta szükségét a felmérésnek, mert Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára korábban azt mondta, hogy a pedagógusok csupán 26 százaléka oltatná be magát. A PDSZ álláspontja szerint a felmérésük cáfolja Maruzsa állítását: bár a tanároknak csak kis százaléka töltötte ki a kérdőívet, de erre öt nap állt rendelkezésre, az eredményből pedig egyértelmű, hogy a tanárok nyitottak az oltásra.

Koronavírus - Online angolóra Nyíregyházán

 
Palkovics Borbála, az Arany János gimnázium angoltanára online tanórát tart 9. osztályos diákjainak nyíregyházi otthonában 2020. november 11-én. Fotó: MTI | Balázs Attila
  

A felmérésből az is kiderült, hogy az oltást beadatni szándékozó válaszadók bő kétharmada nem bízik az Európai Gyógyszerügynökség által jóvá nem hagyott vakcinákban, tehát a válaszadók nagy része (a nyílt kérdőív megválaszolóinak 63 százaléka  / 812 fő, a zárt kérdőív megválaszolóinak 53.3 százaléka /211 fő) a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca vakcinájával oltatná be magát.

A PDSZ a Magyarországon jelenleg beadható (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V és SinoPharm) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elbírálás alatt álló vakcinákba (Janssen, CureVac, Novavax) vetett bizalmat vizsgálta. A felmérés szerint a SinoPharm megítélése a legalacsonyabb, amit az engedélyeztetésre váró oltóanyagok követnek. Tehát az orosz Szputnyik V vakcina megelőzte őket.

A PDSZ szerint a SinoPharm és a Szputnyik V vakcinákkal való oltakozás elutasításának fő oka, hogy az oktatási dolgozók tartanak az oltás nyomán később kialakuló egészségártalmaktól, illetve nem bíznak abban, hogy a kormány igazat mond az oltásokról. A szervezet a közleményében egyébként azt is megjegyezte: úgy látják az EMA előtt elbírálás alatt lévő vakcinák megítélése is kimondottan rossz.

A szervezet álláspontja szerint az, hogy változott a nyugati vakcinák oltási menete, további nehézségeket okozhat az oktatásban. "Mi azt láttuk célszerűnek, ha a lehető leghamarabb bezárják az általános iskolákat is, a tanárok pedig minél hamarabb megkapják az oltásokat. Azzal, hogy most hosszabbodott a Pfizer és az AstraZeneca két oltása közötti időintervallum, nyilván azt is befolyásolja, mikor lenne ideális megnyitni az iskolákat" - mondta Komjáthy Anna.

A válaszadók túlnyomó része, 93 százaléka szerint az oktatási intézmények munkavállalóinak a prioritási listán lenne a helyük, de nem támogatják az oltás kötelezővé tételét az oktatási intézmények dolgozói között.

"Úgy tudjuk, hogy eddig rengetegen betegedtek meg az oktatási dolgozók közül. A tegnapi napon közérdekű adatigényléssel fordultunk a Belügyminisztériumhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumához, az önkormányzatokhoz, a tankerületekhez és a szakképzési centrumokhoz. Mi is szeretnénk megtudni, hogy pontosan hány igazolt fertőzöttet tartanak számon az oktatási intézmények dolgozói között, hány iskolát kellett bezárni és a gyerekeknek mekkora az átfertőzöttsége, de erre még nem kaptunk választ" - mondta Komjáthy Anna.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Koszticsák Szilárd)