Változik az oltási stratégia, kiderültek a részletek

Az AstraZeneca vakcinája esetében az első és a második oltás közötti időintervallum 4 hétről 12 hétre nő.

2021. február 28., 16:11

Szerző:

Módosul a Pfizer- és az AstraZeneca-vakcinák beadási protokollja - derült ki az ATV Híradó birtokába került, Müller Cecília országos tiszti főorvos által aláírt körlevélből, amelyet a háziorvosok kaptak.

A levél szerint a Pfizer által gyártott Comirnaty vakcináknál a második adag beadási ideje az első adag beadását követő 3 hét helyett 35 napra módosul. Az AstraZeneca vakcinája esetében pedig az első és a második oltás közötti időintervallum 4 hétről 12 hétre nő.

Megjegyzik továbbá, hogy azok esetében, akiknek már van időpontja a második részoltásra, az oltási időpont nem változik.

A többi oltóanyag alkalmazási rendje nem módosul - áll a levél végén.

Korábban Müller Cecília már beszélt arról az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, hogy változik az oltási stratégia: a cél mostantól az, hogy az első adag oltást minél többen megkapják, akik regisztráltak a kormányzati honlapon - mondta.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Vajda János)

Tegnap 17:40

A szakember szerint továbbra is figyelni kell a maszkhasználatra, a távolságtartásra, mert bár jók az oltási adatok, de sokkal több embert kell még beoltani, hiszen a nyájimmunitásról csak 80-90 százalékos átoltottság után lehet beszélni.