Öthavi nyugdíjat venne el az idős tanároktól a kormány

A korábbi hírekkel ellentétben, a kormány nem szünetelteti az öregségi nyugdíj folyósítását az idős tanárok esetében, viszont az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személyek esetében külön engedélyeznie kell a kormánynak, hogy taníthassanak. 

2023. augusztus 4., 09:59

Szerző:

A PDSZ tegnap tévesen írta, hogy hogy közalkalmazotti jogviszony keretében a nyugdíj folyósításának lehetősége az idős pedagógusok számára. Viszont nem vonták vissza azt a kormányhatározatot, amely alapból megtiltja az öregségi nyugdíjkorhatárt elérők továbbfoglalkoztatását, melyhez minden esetben egyedi kormányengedély szükséges – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

2023. augusztus 1-től sem szünetel a köznevelési intézményekben foglalkoztatottak esetében a nyugdíj folyósítása, mert módosították a nyugdíj törvény végrehajtási rendeletét. 2023. augusztus 1-jétől a jogállásváltozásig, tehát 2023. december 31-éig nem lehet közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatni öregségi nyugdíjkorhatárt elért személyt az 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozat alapján. Ha a kormány engedélyt ad a foglalkoztatásra, ez esetben nem szünetel a közalkalmazottak nyugdíjának folyósítása.

A PDSZ azt kéri továbbra is, hogy módosítsák a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt, és vonja vissza a kormány  1700-as kormányhatározatot. 2024. január 1-jétől az új jogállási törvény szerinti köznevelési foglalkoztatotti jogviszony esetén már nem kell szüneteltetni a nyugdíj folyósítását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Varga György / MTI)

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.