A néppárti kongresszus házigazdái, a finn kereszténydemokraták kezdeményezték a Fidesz kizárását az uniós pártcsaládból

2018. november 7., 16:41

Szerző:

„A Kokoomus (azaz a finn kereszténydemokrata párt) készen áll arra, hogy megvitassuk a Fidesz helyét az EPP-ben. További hat párt támogatására van még szükség."

Miközben Joseph Daul, a párt elnöke, az Európai Néppárt Helsinkiben rendezett kongresszusára készülve azt mondta, hogy szembesítik majd Orbán Viktort a problémákkal, ugyanakkor egy párt kizárásához legalább öt országból hét párt közös kezdeményezése szükséges, ám hivatalosan senki sem nyújtotta be igényét erre – most némi fordulat állt be az ügyben.

Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, az Európai Néppárt csúcsjelölt-aspiránsa
Fotó: AFP/Thierry Monasse

Szerda délig ugyanis valóban egyetlen párt sem jelezte, hogy el akar indítani egy ilyen kezdeményezést, csakhogy:

a kongresszus elején Petteri Orpo, a házigazda finn kereszténydemokrata párt, a Kokoomus elnöke, és egyben Finnország jelenlegi pénzügyminisztere bejelentette, hogy ők benne lennének egy Fidesz kizárását kezdeményező koalícióban.

Ezután jelent meg a finn kereszténydemokrata párt hivatalos Twitter-bejegyzése is, amely további tagpártok jelentkezésére bátorít. Eddig úgy tűnt, hogy Orbán Viktor megússza azzal, hogy a kongresszuson támogatnia kell egy határozatot, amelyet Deutsch Tamás fideszes uniós parlamenti képviselő szerint ráadásul kedvére puhított a Fidesz, elsősorban kihúzatva abból az Orbánnak elfogadhatatlan liberális demokrácia kifejezést.

Most azonban nem kizárt, hogy a Fidesz kizárása mégis felmerül valamilyen módon. 

Már csak azért is, mert a finn párton kívül az EPP svéd, belga, holland, görög és luxemburgi tagpártjai is hajlandóak lehetnek a kizárás kezdeményezésére, ezek a társszervezetek, vagy e pártok vezető politikusai ugyanis már többször jelezték, hogy elfogadhatatlan számukra, amit Orbán és a Fidesz kereszténydemokrácia címén Magyarországon művel.

És itt jöhet a képbe egy friss történés, hiszen a néppárti viták középpontjában a magyarországi, nem is csupán a  Fideszhez, hanem személyesen Orbán Viktorhoz és családjához köthető korrupció elburjánzása áll. Persze néhány egyéb kifogás ugyan napirendre került, mint például a tanszabadság és a CEU ügye, de az uniós források és Magyarországnak szánt támogatások eltűnése, s Orbán családi- baráti köréhez kerülése a Néppárt meghatározó politikai erőinél is kiverte a biztosítékot.

Emiatt roppant érdekes a rendőrségi közlés időzítése (nyilván Orbán körének, így elsősorban Rogán Antal propagandaminiszternek volt ehhez némi köze – a szerk.), miszerint bűncselekmény hiányában megszüntetik a nyomozást Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak az egykori cége, s az általa az OLAF és más uniós vizsgálati szervek szerint az európai adófizetőknek okozott több milliárd forint értékű kár ügyében. Az EPP-frakció tagja például az az Ingeborg Grässle is, aki éppen néhány órája közölte, hogy nehéz bízni a magyar hatóságokban az Elios elleni nyomozás leállítása miatt.

EU-csúcs - Az Európai Néppárt vezetőinek tanácskozása
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Nagy kérdés, a Tiborcz-ügy okoz-e némi felháborodást az EPP padsoraiban. Az uniós pártcsalád kongresszusán mindenesetre a 758 szavazati joggal bíró küldött a napirend szerint ma, azaz szerdán jóváhagyja a szervezet Európa jövőjére vonatkozó politikai nyilatkozatait, csütörtökön pedig meghallgatja a ringbe szállókat, majd megválasztja az EPP csúcsjelöltjét, vagyis az Európai Bizottság 2019-ben megüresedő elnöki székének a várományosát.

Ez utóbbi minden jel szerint Weber lesz, aki már kedden Prágában arról beszélt, hogy jelenleg a Fidesz kizárása nem időszerű. Ugyanakkor hozzátette: „világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá”.

Csakhogy a másik jelölt a Weber által barátságosságával elnyerni kívánt posztra: éppen a Kokoomus politikusa, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, az Európai Néppárt csúcsjelölt-aspiránsa, aki az egyik legélesebb kritikusa Orbán Viktor politikájának a Néppárton belül, s aligha fogja kihagyni a ziccert holnapi meghallgatása során, hogy napirendre ne vegye a Fidesz-aktát.

Mindezek ellenére egyelőre nehezen lehet másra számítani, mint hogy végül az EPP semmit nem fog tenni Orbánnal szemben, hiszen aligha teremtene magának új, magát szintén kereszténydemokrataként definiáló vetélytársat fél évvel a 2019. május 26-29. európai választások előtt. Orbán ugyanis könnyen összeborulhat az európai populista, szélsőjobboldali pártokkal, mint azt Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a magyar kormányfő cimborája megálmodta. Márpedig a Néppárt számára fontos lehet a májusi EP-választás után az a 15-20 uniós parlamenti képviselő, akiket Orbán Viktor a Fideszen, a KDNP-n és a határon túli magyarság képviselőin keresztül irányít, illetve befolyásolni képes.

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.