A magyarok többsége nem ért egyet a benzinár-stoppal

Egy friss felmérés szerint egészen más megoldást akarnak. 

2022. február 10., 07:58

Szerző:

A magyarok többsége egyetért azzal, hogy a kormánynak tennie kell a magas üzemanyagárak ellen, de túlnyomó részük nem az árak maximalizálásával érné el ezt, írja  a napi.hu.

Mindeközben Február 15-én, tehát jövő kedden hatályát veszti a benzinárat maximalizáló rendelet. A  kormánynak hamarosan arról kell dönteni, hogy meghosszabbítja a szabályozást vagy enged a piaci folyamatoknak. A szakértők szerint marad az árstop, mert ha nem, akkor a benzin ára 510, a gázolajé 530 forint lenne. Ez 50 liter üzemanyag vásárlása esetén 1500, vagy akár 2500 forint többletet is jelentene. A kormányzati kommunikációba ez biztosan nem illik bele ilyen közel a választásokhoz. 

Pulzus reprezentatív felmérése szerint azonban a válaszadók

„63 százaléka is úgy véli, hogy adócsökkentéssel kellene enyhíteni az autósok terheit, nem pedig a vállalkozásokra terhelni azt”.

A felmérésben részt vevők 26 százaléka további 3 hónapra meghosszabbítaná a benzinár-stopot. 14 százalékuk pedig úgy véli, hogy a rászorulók kedvezményes üzemanyag-kupont kapjanak. Csupán a megkérdezettek 8 százaléka nem hosszabbítana, 11 százalék pedig nem tudja mi a megoldás az elszabaduló üzemanyagárak kérdésében. 

(Kiemelt kép: Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI)

 

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.