A magyar államot is beperelte a Pfizer

Lengyelország mellett Magyarországot is beperelte a Pfizer és a BioNTech.

2023. december 6., 07:40

Szerző:

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalat bírósági úton hajtaná be a 60 millió adag COVID-19 vakcinája árát Lengyelországtól.  Az első tárgyalás december elején várható. A Politico a birtokába jutott hatósági dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a koronavírus-vakcinákat gyártó Pfizer a BioNTech-kel együtt jogi eljárást indított Magyarország ellen is.  A per több millió adag vakcina miatt folyik, amiket a kormány nem hajlandó kifizetni és átvenni. A Politico értesüléseit azóta megerősítette a gyógyszergyártó.

Összesen hárommillió adag Pfizer-BioNTech COVID-19 elleni vakcina miatt perel a gyártó. A magyar kormány már jóval korábban megállapodott a vállalattal abban, hogy igényt tart a vakcinákra, 2022 novemberében azonban az ukrajnai háborúra hivatkozva értesítették a Pfizert, hogy „nem szándékoznak fizetni a gyártónak”. A vakcinák értéke 60 millió euró, ezt próbálja behajtani a Pfizer.

Az ügyben márciusban tartották az első tárgyalást, ekkor elutasították a Pfizer gyorsított eljárásra irányuló kérelmét, azóta az ügy nem halad.

(Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP)