A luxus már nem csak a királyok kiváltsága

Hogy miért kéne százszoros árat fizetni egy táskáért?! – Orbók Ilona a luxusipar szakértője magyarázza el a Jazzy Business Classban. 

2023. szeptember 13., 14:41

Szerző:

A luxusipar az egyetlen olyan iparág, ahol luxushasznok termelődnek – mondta a luxusipar szakértője Orbók Ilona Cápa a Jazzyben. Azt mondja, hogy luxus a legmagasabb szintű minőséget jelenti, és azt, hogy az ilyen termékekkel foglalkozó cégek minden részletre odafigyelnek, és tényleg a legmagasabb minőséget adják.

Orbók Ilona szerint a luxusipari cégekben az a közös, hogy nagyon régóta létrejött cégek, akár több mint 100 évesek. „ A luxusipar régebben, a 1800-as években az elitnek, a királyoknak, a nemeseknek volt a szolgáltatása, a kiszolgálója. Ezek a cégek már nagyon régiek, és mindegyikre jellemző, hogy családi vállalkozás”. Hozzáteszi, hogy egy családi vállalkozást nem egyszerű vinni, mert öt-hat-hét-nyolc generációról beszélünk. 

A luxus ipar jön egyre lejjebb, úgy hogy nem ad el több terméket 

„Ma már a luxusipar azért nem csak arra a pár ezer vagy tízezer emberre épít világszinten, hanem jön egyre lejjebb, ami nagyon nehéz, mert úgy kell növekedni, hogy nem ad el több terméket, hiszen hogyha mindenkinek van, akkor elveszíti a luxus státuszát a termék” – magyarázza a két mesterdiplomával rendelkező szakértő. Orbók Ilona azt mondja, hogy gazdagok többsége megdolgozott a pénzéért és nem szórja, sőt nagyon megnézi, hogy mire költi. 

(Kiemelt képünkön: A 2022. február 22-én készült képen egy táska készül a Louis Vuitton "L'Abbaye" nevű műhelyében, a közép-franciaországi Vendome-ban tartott avatáson. Két Louis Vuitton-műhelyt avatnak fel: "L'Oratoire" Aze-ban, egy ökológiai tervezésű épületben, ahol várhatóan 400 bőrműves fog dolgozni, és a "L'Abbaye" Vendome-ban, ahol a Louis Vuitton egy új, táskák és kis bőráruk készítésére szakosodott központot hozott létre. Fotó: GUILLAUME SOUVANT / AFP)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt.