A lakosság háromnegyedénél hiányos a családi kassza

A tudatosság és a spórolás ellenére is csak a lakosság 26 százaléka állítja, hogy kényelmesen kijön a fizetéséből.

2023. június 27., 11:52

Szerző:

Vékonyabb a pénztárca, de a magyar a lakosság egyre rutinosabban kezeli a helyzetet, egyre jobban beosztja a pénzt. A spórolás érdekében jobban megtervezik bevásárlásaikat, figyelik az akciókat, a nagy nevek helyett egyre népszerűbbek az áruházak saját márkás termékei. A lakosság hetven százaléka előzetesen interneten tájékozódik az árakról, és a magyarok több mint fele hajlandó messzebre menni lakóhelyüktől az olcsóbb termékekért – írja a Cofidis.hu.

Ugyanakkor a magyarok 26 százaléka jön csak ki kényelmesen a jövedelméből. A többség számára havi 200 ezer forintos hiány jelentkezik a családi kasszában. A magyarok szinte felénél gyakrabban fordult elő az elmúlt egy évben valamilyen anyagi nehézség: minuszos bankszámla, késés a számlák befizetésével, hónap végére kölcsön kellett kérni vagy hozzányúlni a megtakarításhoz. A lakosság negyede viszont azt vallotta, nincs senki, akitől pénzügyi vészhelyzet esetén kölcsön tudna kérni. 

Bár a válaszadók több mint felének idén nagyobb anyagi megterhelést jelent a nyaralás, nem akarnak lemondani róla. A lakosság 38 százaléka gyüjt külön erre a célra, tizenöt százalékuk pedig hajlandó erre kölcsön kérni akár hitelintézettől, akár rokonoktól.

Az utazás idejére is előre készülnek: 35 százalékuk meghatározza a napi költőpénzt is. A kiegészítő szolgáltatásokra, mint az utas- és poggyászbiztosítás, a külföldre utazók fele gondol előre, és csaknem ugyanennyien kiváltják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Átlagosan majdnem félmilliót költenek külföldi utazásra a magyar háztartások, míg belföldi út esetén negyedmillióval számolnak. Akik utazni nem terveznek, azok kikapcsolódásra 57 ezer forintot szánnak idén. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: P. Broze / Onoky / Photononstop via AFP)