A kultúráért felelős államtitkár egy „lopott” focilabdát ajándékozott az újonnan megnyílt könyvtárnak

Számára ez nem meglepő, hiszen bárhol jár – onnan mindig elvesz valamit. 

2022. január 22., 20:30

Szerző:

A magyar kultúra napjához kapcsolódva avatták fel pénteken Budapesten, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos központjának épületében az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat, ahol Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőt is mondott. A meglepő furcsaságot a 444 vette észre, amikor az államtitkár mindenki meglepetésére egy focilabdát vett elő a táskájából. 

„Megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal.”

Majd a focilabda kapcsán hozzátette: „Számmal, múzeumi tárgyként a Petőfi Irodalmi Múzeumba bevételezték ezt a tárgyat... én megengedtem magamnak, hogy egy ilyen tárgyat hozzak kulturális kincsként magammal erre az eseményre” – mondta el Fekete Péter az Evangélikus Országos Gyűjtemény könyvtár megnyitóján.

Fekete beszéde után következett Prőhle Gergely országos felügyelő, az esemény házigazdája, egyben a Petőfi Irodalmi Múzeum egykori igazgatója az elhangzottak alapján, nem tartotta viccesnek Fekete őszinteségét:

„Ugye volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!” 

Az államtitkár nem mindennapi szokása, hatalmas botrányt robbantott ki a Könyvtárosok Facebook-csoportján belül.

(Kiemelt képünk: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára felszólal a Petőfi-emlékévről tartott általános vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 17-én.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)