A köznevelési államtitkár elmondta, szerinte összeomolhat-e az oktatás az oltatlan pedagógusok kiesése miatt

Maruzsa Zoltánnak ezek a meglátásai. 

2021. december 21., 11:13

Szerző:

A kormány nem számít komoly működési problémákra az oltást megtagadó pedagógusok szabadságolása miatt – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Népszavának.

Az interjúban az államtitkár úgy fogalmazott: 

„Bízom abban, hogy akik eddig nem tették meg, év végéig még élni fognak az oltás lehetőségével. Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de nem hiszem, hogy össze fog omlani a rendszer. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban. Sok emberrel találkoznak, gyerekekkel szülőkkel, nagyszülőkkel. Ahol sokan oltatlanok, ott ráadásul osztályokat kell zárni, mert kidőlhet a tantestület. Vagy most sikeresen lezárjuk az iskolák megvédésének a folyamatát, és a következő félév is jelenléti oktatással működhet, vagy sokkal több zárásra kerülhet sor a következő hónapokban.” 

Az államtitkár azt nyilatkozta, hogy decemberben eddig napi szinten 300-400 olyan pedagógus vette fel az oltást, aki korábban nem tette. Arról nem számolt be, hogy mennyi oltatlan tanár van Magyarországon. Maruzsa azt is elmondta, hogy nem tartják nyilván mennyien vették fel a pedagógusok közül a harmadik oltást. 

Maruzsa közölte, hogy az  5-11 éves korosztályból eddig 40 ezer gyereket oltottak be a 600 ezerből. 

(Kiemelt kép: Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára expozét tart az egyes köznevelést érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.