A koronavírus a magyar ingatlanpiacot is megfertőzte, lesújtó adatok jöttek ki

Ijesztően nagy mértékben csökkent az adás-vételek száma. 

2021. augusztus 13., 18:42

Szerző:

Meglett a koronavírus-járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatása. A járvány miatt legalább két hónap kiesett a lakáspiac szokásos aktivitásából, ezt pedig a magyar ingatlanbiznisz is megérezte: tavalyhoz képest 18,6 százalékkal zuhant az ingatlanvásárlások száma. A városokból történő kiköltözés mára általánossá vált, nem csak Budapest, hanem a vidéki nagyvárosok környékén is, ezt mutatja az Otthon Centrum. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a községekben volt a legkisebb, 13,5 százalékos az ingatlanpiac visszaesése – közölte az ingatlanközvetítő cég pénteken az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: az ingatlanpiacon tavaly csaknem 128 ezer tranzakció történt, ez 18,6 százalékos csökkenés 2019-hez képest a KSH adatai szerint; legutóbb 2014-ben volt nagyságrendileg ennyi adásvétel. A KSH adatai ugyan még nem véglegesek, de az ingatlanközvetítő hálózat azt már megállapította, hogy Budapesten az országos átlagtól jelentősebb ingatlanpiaci visszaesés történt: 2020-ban 22,8 százalékkal csökkent a tranzakciók száma az előző év azonos időszakához képest.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta: a Budapesten regisztrált 24 342 tranzakció az egyik legalacsonyabb érték az elmúlt tíz évben. Hozzátette, a járvány miatt legalább két hónap kiesett a lakáspiac szokásos aktivitásából, amit a nyári lazításnál érzékelhető élénk forgalom sem tudott teljes mértékben kompenzálni, de ehhez hozzájárult a turizmus visszaesése is, ami érezhetően visszafogta a befektetők keresletét – ez pedig különösen Budapesten csapott le. 

Az ingatlanos cég rámutatott arra is, hogy míg a kisebb városokban tavaly 21 százalékkal, addig a megyei jogú városokban csak 16,7 százalékkal csökkentek a tranzakciószámok éves összevetésben. A vidéki megyei jogú városoknál a legtöbb, az élbolyban csaknem 3000 tranzakcióval Debrecenben volt, amelyet Miskolc és Szeged követett, valamivel több mint 2500 tranzakcióval, míg a rangsort 400 adásvétellel Szekszárd zárja.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: pixabay.com)