A harmadik hullám könnyen 200 körüli napi halálozást hozhat – mondta egy szakértő

Ferenci Tamás szerint az esetszám gyors növekedése egyértelműen a brit mutáns miatt van.

2021. február 28., 19:36

Szerző:

Ferenci Tamás, biostatisztikus szerint: „A lehetőségek között van, hogy még a mostani korlátozó intézkedések mellett is, egy olyan hullámba futunk bele, aminek a csúcsa akkora lesz, mint az őszinek, de még az se kizárt, hogy akár nagyobb"” - mondta Ferenci az RTL Híradónak.

A biostatisztikus úgy látja, a legrosszabb forgatókönyv szerint, ahogy a második hullám csúcsán, akár napi 200 körüli halálozás is lehet majd.

Ferenci úgy véli, az esetszám gyors növekedése egyértelműen a brit mutáns miatt van. A híradóban elhangzott: tíz olyan ember, aki ezt a változatot kapja el, 12-13 másiknak adja tovább. Ez pedig 1,2-es illetve 1,3-as reprodukciós rátát jelent. Ez még januárban 0,8-0,9 volt.

Ferenci szerint az egy feletti ráta berobbanó járványt jelent.

Emellett Szlávik János, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője is megszólalt a harmadik hullámmal kapcsolatban. Elmondta: most jóval fiatalabbak kerülnek kórházba, mint a koronavírus-járvány első két hulláma során.

Szlávik szerint a fekvőbeteg osztályukra érkezett betegek közül valamennyien az ötvenes korosztályhoz tatoznak. „Ami merőben különbözik az eddigi többnyire 70-80-90 éves betegek átlagától” – mondta, majd hozzátette: „Tehát úgy tűnik, az angol mutáns a fiatalabb korosztályt támadja meg úgy, hogy kórházba is kerülnek” - emelte ki.

(A kiemelt kép illusztráció. Forrás:Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.