A fővárosi Fidesz nagyon aggódik a budapesti közbeszerzések tisztasága miatt

Gyanús lett nekik a gyors szerződéskötés, mikor a hajók nem is közlekednek. 

2021. július 10., 00:00

Szerző:

A fővárosi Fidesz-frakció szerint „erős gyanú" merült fel arra vonatkozóan, hogy a fővárosi dunai hajójáratok üzemeltetésében győztesként kihirdetni kívánt cég referenciáival komoly gond lehet, akár hamisnak is minősíthetők. A frakció szombati Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy az idén forráshiányra hivatkozva nem közlekednek a dunai vonaljáratok. A főváros vezetése pár héttel ezelőtt azt nyilatkozta, jövőre megvizsgálják, hogy egyáltalán érdemes és lehetséges-e újraindítani ezt a közlekedési szolgáltatást – folytatták.

A fővárosi Fidesz szerint ez a bizonytalan helyzet azonban egyáltalán nem zavarta a BKV-t, hogy „gyorsan és elég gyanús körülmények" között 3 plusz 3 éves szerződést akarjon kötni a talán el sem induló szolgáltatásra. A jelenleg zajló közbeszerzési eljárás keretében olyan üzemeltetőt keresnek, aki a BKV tulajdonában lévő hajókat működteti, végzi velük a hajózási szolgáltatást – hívták fel a figyelmet.

Hangsúlyozták, az EKR rendszerben nyilvánosan elérhető információk alapján azonban erős gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a győztesként kihirdetni kívánt cég referenciáival komoly gond lehet, akár hamisnak is minősíthetők. „Sőt, egyes iparági belső információk szerint olyan cég igazolhatta referenciaként a korábbi hivatásforgalmi hajózási szolgáltatást, melynek még hajózási engedélye sem volt" – hangsúlyozták. A Fidesz szerint korábban a BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződött a főváros, amelynek busza sem volt, ráadásul a pályázat során más cég tulajdonában lévő buszokkal pályázott.


„Mivel a BKV botrányos használt busz bérlési pályázatához kísértetiesen hasonló körülmények között zajlik a jelenlegi hajózási szolgáltatási közbeszerzési eljárás, ezért joggal tarthatnak a budapestiek egy újabb botránytól"

– fogalmaztak a bejegyzésben. A Fidesz fővárosi frakciója ezért azt kéri Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy indítson teljes körű vizsgálatot, és annak megnyugtató lezárásáig azonnali hatállyal tiltsa meg a BKV-nak a szerződéskötést.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.