A Fidesz volt kampányguruja 3000-szer meghekkelte az új Nemzeti Konzultációt

Azóta javították a hibát.

2021. július 26., 11:41

Szerző:

Tizenkét órán keresztül, a YouTube-nézők szeme láttára közvetítette hétfőn élőben Tomanovics Gergely, a Fidesz volt kampányguruja egy algoritmussal 310 alkalommal kitölti a hetekkel ezelőtt bejelentett Nemzeti Konzultációt. Az algoritmus szinte megállás nélkül töltötte ki a konzultációt. A videó olyan hatalmas sikert aratott, hogy miután a 444.hu felfedezte, a kormányzati oldal javította a hibát. 

A volt kampányguru YouTube videójához azt írta, hogy az idei konzultációt kicsit bonyolultabb volt automatikusan kitölteni, de nem túl sokkal. „Csak várni kell 2-3 másodpercet, amíg a robot megkapja a generált címre az e-mailt. A bot amúgy sokkal gyorsabb lenne, csak a videó kedvéért van beépítve késleltetés, hogy látható legyen, amit csinál” – írta, hozzátéve: a bot egyébként percenként 25-30 konzultációt tudna kitölteni. 

A Nemzeti Konzultációt véletlenszerűen töltötte ki az algoritmus, és összesen 3100 alkalommal járt túl a bot a kormányzati oldalon. Tomanovics Gergely saját Facebook-oldalán a videó vége után nemsokkal azt írta, hogy rájöttek az egyébként 2008 óta létező trükkre, amivel automatikusan generált minden egyes kamu kitöltőhöz működő e-mailcímet. Azt írta: egyelőre ennyi volt, próbálkozik majd még.

Korábban írtunk róla, hogy Tomanovics Gergely Nerbot néven videókban mutatta meg, hogy az általa készített program hogyan képes tömegesen kérdőíveket kitölteni a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultáció online felületén. A férfi ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya indított nyomozást információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Bővebben erről itt olvashat.

Az, hogy Tomanovics Gergely kétszer is túljárt a kormányzati oldal eszén nemcsak azért érdekes, mert arccal vállalja, hanem mert a Fidesz volt kommunikációs szakembere volt. Mi is megírtuk, hogy a férfivel még a Népszabadság készített interjút, ebből kiderült:  érettségi után egy kocsimosóban dolgozott a fővárosban, 2006 nyarán vágta össze a Best of Gyurcsányt, ami az őszi forrongás idején vált kultikussá. 2007-től dolgozott a Fidesz.hu-nak, az egyik szerzője volt A mi éveink című 2010-es kampányfilmnek. A kormányváltás után a kormányzati portál szerkesztője lett, 2011-ben felmondott, azóta önálló vállalkozást épít. Öt évvel ezelőtt publikálta a blogján Az elmúlt nyolc(tíz) év című könyvét.

A férfi nevéhez fűződik az is, hogy kiderült az elhíresült, a jelenlegi ellenzék által sokat rebesgetett Kubatov-lista is. A Fidesztől való távozása után, 2012-ben hozta nyilvánosságra a Fidesz számára belső használatra készített Kubatov-videót, amelyen a választópolgárok listázása, tehát lényegében az látható, hogy a Fidesz tömeges visszaéléseket követ el. Elmondása szerint a videó közzététele után sokan árulónak minősítették.

(Kiemelt kép: Tomanovics Gergely / YouTube.com)

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.