A Farkasréti temetőben rejtették el a Gyárfás és Portik beszélgetéseit rögzítő hangfelvételeket

2019. január 16., 08:43

Szerző:

Magyar Idők írja, hogy a nyomozók a Farkasréti temető egyik síremlékében találták meg azokat a hangfelvételeket, amelyeken a Portik Tamás a közte és Gyárfás Tamás között az évek során lezajlott beszélgetéseket rögzítette. Az enyhén szólva kormányközeli lap forrásai szerint Portik és az emberei kisteherautónyi anyagot vettek fel, hogy biztosítsa magukat, 2017-ben pedig a Gyárfással folytatott beszélgetéseit elválasztották a többitől, és arra használták, hogy megzsarolják vele az egykori médiavállalkozót és úszószövetségi elnököt. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2018. április 17-én felbujtóként Gyárfást gyanúsította meg a rivális médiavállalkozó Fenyő János 1998-as meggyilkolásának a megrendelésével, a gyilkosságot pedig Portik utasítására Jozef Rohác hajtotta végre. Rohác a Fenyő-gyilkosság és a négy halkálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglant kapott.

Fenyő-gyilkosság - Házi őrizetet indítványoztak Gyárfás Tamás ellen
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Portik 2000 és 2004 rögzítette a hangfelvételeket, abban az időben, amikor bujkálnia kellett. Ekkor rendszeresen beszélt Gyárfással személyesen és telefonon is, ezeket a beszélgetéseket pedig kifejezetten úgy irányította és azért vette fel, hogy a médiavállalkozónak, Magyar Úszó szövetség akkori elnökének a felbujtói szerepe világossá váljon. Fenyőt 1998. február 17-én gyilkolták meg, a Portik-Gyárfás beszélgetésekben a gyilkosság utóéletéról és a következményekről esik szó.

A Magyar Idők azt is megpendíti, hogy a hangfelvételekhez közze lehet Dósa István Andrásnak, az MSZP karitatív tagozata egykori vezetőjének, aki a társaival együtt „tárolási díjat” kért a hangfelvételekért. Erről megkérdezték a pártot is, amely így reagált: „A mai MSZP-nek annyi köze van Dósa István Andráshoz, mint Dózsa Lászlónak az ’56-os forradalomhoz. Egyébként nagyon helyesnek tartjuk, hogy a rendőrség végzi a feladatát – bárcsak a köztelevízióban is ezt tette volna.”

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.