Lebuktatta a CIA a kecskeméti iszlamistát

Lapértesülések szerint amerikai kommandósok egy rajtaütésen jutottak ahhoz a laptophoz, amely végül a magyar egyetemi hallgató elfogásához vezetett.

2021. június 24., 08:55

Szerző:

A CIA egyik hírszerzője beépült egy dark webes felület felhasználói közé, és az ügynök munkája annyira eredményes volt, hogy általa egy egész iszlamista sejtet sikerült felszámolni. Amikor az amerikai kommandósok rajtaütöttek a radikálisokon, egyikük laptopján találták meg a nyomozók azt a titkos csetszobát, ahol V. Kende tartotta a kapcsolatot a terroristákkal. A CIA az információkat átadta a magyar társszerveknek, amelyek hamar a fiatal nyomára bukkantak, megakadályozva egy komoly merénylet végrehajtását – írta a Blikk

A dark web a hagyományos interneten keresztül működő hálózat, amely védelmet nyújt azok számára, akik mondjuk harcolnak egy elnyomó rezsim ellen, de – sajnos – a terroristák és szexuális ragadozók számára is ideális felület. Az anonimitás itt magas fokon működik. Használatához nincs másra szükség, mint egy speciális böngészőre, amely ingyenesen letölthető. Titkosítja a kapcsolatot a felhasználó és a szerverek működtetői között, visszakeresni szinte lehetetlen a felhasználókat – mondta a Blikknek Keleti Arthur informatikai szakértő.

V. Kendét azért fogta el a TEK, mert kapcsolatban állt dzsihádistákkal, és a gyanú szerint robbantásokat is tervezett. A TEK felderítői egyébként már hosszabb ideje figyelték a magyar fiatalt, akinek az internetes aktivitása egyre ijesztőbb képet mutatott, az általa kedvelt oldalak között több olyan is van, amely iszlám közösségekhez kötődik, az Instagram-oldalán pedig már nem is a saját nevén szerepel, hanem Hüsseyin Z. V.-ként.

(Kiemelt kép: Terrorcselekmény előkészülete miatt vettek őrizetbe egy magát iszlamistának valló magyar férfit. Fotó: Magyarország ügyészsége)