A Karmelita előtt kordont bontottak a diákok

A státusztörvény kiverte a biztosítékot a tanároknál: a tiltakozó pedagógusok és diákok a Belügyminisztérium elé vonulnak, miközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Európai Bizottsághoz fordult. 

2023. április 24., 18:37

Szerző:

Egyre több tüntető megy haza

A tömeg jelentős része hazament, lassan feloszlik a tömeg, már csak a legelszántabbak néznek farkasszemet a rendőrsorfallal. A tüntetés véget ért.

A rendőrség közleményt adott ki a Karmelita kolostornál történtek miatt. Azt írták, „be nem jelentett gyűlést tartottak 2023. április 24-én kora este a Budapest, I. kerület, Karmelita Kolostornál”. Miután a gyűlés több résztvevője agresszívan lépett fel a rendőrökkel szemben, az egyenruhások a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény alapján 19 óra 11 perckor vegyi eszközt alkalmaztak – olvasható a közleményben.

A tüntetők átmennek a Karmelita másik oldalára. A rendőrök visszatolják a tömeget. 

Általános sztrájkot szerveznek

Pankotai bejelentette, hogy noha várt volna még egy hetet, elmondja, hogy a köz- és a versenyszféra valamennyi dolgozóját megszólító összefogás szervezésén dolgoznak. Azután azonban a tömeg úgy szavazott, nem zárják le a tüntetést, és azt kezdték skandálni, hogy „itt alszunk!”.

A Sándor-palota felől rendőri erősítés érkezik. „Nem megyünk haza!” – reagálnak a tüntetők. 

Jövő hét szerdán ismét tüntetés lesz

Pankotai Lili bejelentette, hogy jövő hét szerdán ismét tüntetés lesz. „Folytatjuk!” „Nézzetek tükörbe!” – skandálják. „Gyereket bántasz!” – üvölti a tömeg.

Komjáthi Imre arra szólította fel a megjelenteket, hogy ne féljenek, mert ha félnek, nem lesz aki kenyeret adjon az éhezőnek és fát a fázónak.  „Orbán Viktor! Menj a büdös francba és vidd az összes haverodat!” – szólította meg a miniszterelnököt az MSZP társelnöke.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke beszélt arról, hogy a rendszer nem az embereket szolgálja, ellentétben a jelenlévők meg tudják változtatni azt, és arra kérte őket, hogy ne menjenek külföldre, hanem inkább küzdjenek itthon az álmaikért.

 „Ez a kordon törvénytelen, egy rendőrállami kordon. Ez a hazugság kordona, le fogjuk bontani a kordont!” – beszél a tömeghez Hadházy Ákos spontán beszédében. Hadházy szerint jelenleg a rendőrök rendőrállamot védenek rendőrállami eszközökkel. A kordon ezért a hazugság jelképe. Emlékeztetett, hogy mikor Dömötör Csaba államtitkár egy korábbi kordonbontás alkalmával kijött, azt mondta, hogy a demokrácia bizonyítéka hogy le lehet bontani a kordont. Viszont mivel most nem lehet lebontani, ezért látszik, hogy nem jogállamban élünk. Hadházy szerint ezért a feladat a demokrácia visszaépítése, mivel nincs demokrácia, szabad választások. A politikus szerint le kell bontani a rendszert, ami egy ilyen törvényt készít elő, mert ha most nem állítják meg őket, nem fognak megállni. Hadházy azt is megígérte hogy a kordont lebontják, a jogállamot pedig visszaépítik.

„Menjünk be!” – skandálta újra a tömeg. Ezután elénekelték a Kossuth-nótát. „Bűnözőket védtek!”  „Ne legyetek rabszolgák!”– fejezték ki véleményüket a rendőröknek.

Ismét könnygázt vetett be a rendőrség

A rendőrség ismét könnygázt vetett be.

A tömeg elénekelte a Himnuszt. „Talpra, magyar!” – skandálják, utána pedig azt, hogy „Nem megyünk haza!”, illetve hogy a „Csend nem rend!” Ezután elszavalták Petőfi: Nemzeti dalát.

A rendőrök a tömeg pillanatnyi dekoncentráltság kihasználva, biztonságba helyezte a kordonelemeket. A tömeg ezen felbőszülve, be akar menni a Karmelitába. „Orbán, takarodj!” – üvöltik.

Az egyik szervező rögtönzött beszédet tartott, melyben a rendőrök jóérzésére apellálva kifejtette, hogy tanárként ott kellett hagynia a hivatását a bérviszonyok miatt.

Közölte, hogy soha nem könnygázazták le korábban, és felszólította a rendőröket, hogy ne bántsák a fegyvertelen tüntetőket. Egyszersmind arra is felszólította őket, hogy támogassák a pedagógusokat a státusztörvény elleni küzdelemben, kifejtve hogy mindannyian magyar emberek, akik ellenérdekeltek a jelenlegi politikai vezetőkkel szemben.

A tömeg közben azt skandálja: „Le a rendőrállammal!” „Neked is van gyereked!” „Bűnözőket védtek!”

Borult a kordon, a rendőrség könnygázt vetett be

„Ez a kordon a diktatúra szimbóluma! Nem hagyhatjuk!” – üvöltötte a tömeg, és felborították a kordont. A rendőrség valószínűleg könnygázt vetett be. Válaszul a tömeg azt skandálja: „Becsüljétek meg a tanárainkat!” és azt, hogy „Szabad ország, szabad oktatás!”

Fokozott rendőri jelenlét van a Karmelitánál, ahová lassan megérkezik a tömeg.  „Elegünk van!”, „Miénk ez az ország!”, „Miénk ez az utca!”  „Kordont le!” – skandálják.

A tömeg három különböző írányból közelíti meg a Karmelitát. A Halászbástyán haladó tüntetők elénekelték a Himnuszt. Rendőrök nem biztosítják a helyszínt, valószínű, hogy az eseménynek ez a része már nem volt bejelentve.

Bár hivatalosan a tüntetés véget ért, több ezres tömeg kelt át a Lánchídon.

A tömeg a Karmelitához vonul

Pankotai Lili beszéde következett, aki beszédében azt mondta:

„Ha a tanáraink nem tüntethetnek, akkor mi, diákok fogunk.”

Közölte, hogy vége a sakkjátszmának, ahol a „kormány és a kiszolgálói” alkotják a szabályokat, és leverhető parasztnak nézik a diákokat. De ők felborítják a sakktáblát és kilépnek a rendszerből. Ezután felszólítótta a tömeget, hogy menjenek a Karmelitához, ahol éppen kordonbontás zajlik. Innen állítólag már három embert elvittek a rendőrök.

„Piócák leszünk a pusztulásban, amit létrehoztatok!” – üzente Pankotai Lili a törvényalkotóknak.

Nagy Erzsébet beszédével a tüntetés hivatalosan véget ért

Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi tagja szerint van eredménye a harcnak. Beszédében kiemelte, hogy hiába próbálják megregulázni őket, több mint egy éve benne vannak a sztrájk folyamatban. Megköszönte a diákoknak, hogy éjszakánként is virrasztottak, tüntettek a tanáraikért. Ezután felhívta a figyelmet arra, hogy valamennyi nagy uniós frakció aláírt egy nyilatkozatot, amiben közösen követelték, hogy vonják vissza a státusztörvényt. Ez szerinte nagy eredmény. Ezután felhívta a figyelmet a PDSZ „Ne dolgozz ingyen!” oldalára, majd lezárta az esemény hivatalos részét.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront tagja úgy véli, közösen érték el, hogy a magyar kormány diktatórikus módszerekhez nyúlt, de ezek után nem lehet megfutamodni.

„Erőszakos kormányzásra még nagyobb erő és ellenállás lehet a válasz” – mondta.

Ehhez viszont mindenkire szükség van, például a rendőrökre, egészségügyi dolgozókra is. Szerinte a státusztörvényt Dúró Dóra cselekedetéhez hasonlóan le kell darálni. „Általános sztrájk”, skandálta újra a tömeg.

Egy több mint 20 éve tanító matematika-informatika szakos tanár arról beszélt: ha bevezetik a státusztörvényt, nem mondhatják el az érzéseiket, hogy ne sértsék a közoktatásba vetett közbizalmat. Így megtaposva érzik majd magukat, ahogy se egy tanárnak, se egy embernek szabadna éreznie magát. A következő felszólaló egy óvodapedagógus, „a Katica csoport óvónénije” sírva vallotta be: lesznek kollégái, akik a státusztörvény miatt azonnal fel fognak mondani, mások kivárják, hogy nyugdíjba vonulnak, és bár ő szereti a hivatását,  ezzel a törvénnyel viszont őt is erre kényszerítik.

Máté András, az Oktatási Hálózat aktivistája szerint a státusztörvény miatt ősszel már robotoló pedagógusok fognak a diákokra várni. Csak a szolidaritás és a tiltakozás az egyetlen megoldás. Takács Vera, az Adom Diákmozgalom tagja szerint az összefogásban van az erő. 

Körülbelül 2000 tüntető lehet a helyszínen, miközben folyamatosan bővül a tömeg. „Státusztörvény – bosszútörvény!”, „Sanyi, gyere ki!” „Pintér, takarodj!”, skandálják. 

A menet élén egy Pintér Sándor belügyminisztert ábrázoló papírfigura „halad”. A tüntetők a Kecskeméti utca – Ferenciek tere – Kígyó utca – Piarista utca – Március 15. tér – Apáczai Csere János utca – Eötvös tér útvonalon vonulnak a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Belügyminisztériumhoz a Széchenyi térre. A tömeg eleje háromnegyed 6-ra ért a Belügyminisztérium épülete elé.

A rendezvény programja szerint a tiltakozók a Kálvin téri gyülekező után a Belvároson keresztül a Belügyminisztériumhoz vonulnak. 

A tanárok immár másfél éve küzdenek a köznvelési rendszer átalakításáért, ám javaslataikat a kormány nem hallotta meg.  Válaszul megalkotta a státusztörvényt, amely a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint „drasztikusan korlátozná a tanárok alapvető jogait, véleménynyilvánítási szabadságukat, rendkívül nagymértékben csökkentené szakmai autonómiájukat és drasztikusan csorbítaná munkavállalói jogaikat, beleértve a sztrájkjogot is.”

Amíg a tanárok a tiltakozással, sztrájkkal adnak hangot egyet nem értésüknek, addig a PDSZ Ursula von der Leyenhez fordult, és arra kérik, hogy ne folyósítsák az uniós támogatást. 

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.