Levélben kéri a PDSZ Ursula von der Leyentől, hogy ne folyósítsák az uniós támogatást

A levelet aláírta az összes nagy frakció: Terry Reintke és Philippe Lamberts, a Zöldek/EFA képviselőcsoport társelnökei, Manfred Weber az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke, Iratxe Garcia Pérez az S&D képviselőcsoport elnöke, Stéphane Séjourné, a Renew Europe képviselőcsoport elnöke, valamint Manon Aubry és Martin Schirdewan, a Baloldal képviselőcsoport társelnökei.

2023. április 24., 17:34

Szerző:

Levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Arra hívják fel a Bizottság figyelmét, hogy a magyar kormány a státusztörvény elfogadásával „drasztikusan korlátozná a tanárok alapvető jogait, véleménynyilvánítási szabadságukat, rendkívül nagymértékben csökkentené szakmai autonómiájukat és drasztikusan csorbítaná munkavállalói jogaikat, beleértve a sztrájkjogot is.”

A levél kitér továbbá a  2023. április 11-én elfogadott új jogszabályra , amely  lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy bejelentést tegyenek a magyar életmóddal és az Alaptörvénnyel ellentétes tevékenységekről, beleértve a „házasság és a család alkotmányosan elismert szerepét” sértő tevékenységeket.  A PDSZ arra hívja fel a Bizottság figyelmét, hogy amennyiben ezek a rendelkezések megvalósulnak, „komoly veszélyt jelentenek az LMBTIQ emberek jogaira és a véleménynyilvánítás szabadságára”. Bár alkotmányos jogával élve Novák Katalin államfő nem írta alá a hazafias feljelentésekre sarkalló törvényt, az jelenlegi formájában lehetőséget adna arra, hogy bárki közérdekű bejelentést tehessen olyan kijelentések nyomán, amelyek a házasság és család társadalomban betöltött szerepét kétségbe vonják. Novák Katalin ezt a kitételt különösen kritizálta, kiemelve, hogy „szabályozása nem kapcsolódik az irányelv átültetéséhez, és a közérdekű bejelentésre vonatkozóan eddig is létezett magyar szabályokhoz sem illeszkedik szervesen.”

A PDSZ úgy véli, hogy „a Bizottságnak a Szerződések betartásának biztosítására vonatkozó általános kötelezettségén túlmenően azt is figyelembe kellene vennie, hogy Magyarország ezekkel az intézkedésekkel több, az uniós intézményekkel szemben vállalt kötelezettségét is megszegi, és úgy tűnik, látszategyeztetéseket folytat.” MIndezek okán a szakszervezet szerint nem szabad pozitívan elbírálni a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv  első kifizetési kérelmét.

„Úgy véljük, hogy a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve értékelésének jóváhagyásáról szóló tanácsi végrehajtási határozat mellékletében előírt C1.R3 mérföldkő és cél (»A tanári hivatás vonzerejének javítása«) már nem teljesíthető. Az eljárás továbbá egyértelműen sérti a C9.R27 szuper-mérföldkő (»A jogalkotás minőségének javítása és az érdekelt felek és a szociális partnerek hatékony bevonása a döntéshozatalba«) keretében vállalt kötelezettségeket.

Véleményünk szerint ez egyértelműen lehetetlenné teszi a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében benyújtott első kifizetési kérelem pozitív értékelését.”

(Kiemelt képünk: Nagy Erzsébet a PDSZ képviseletében beszédet mond az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetésen a Műegyetem rakparton 2022. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.