Több mint 9 milliárdba kerül csak a tervezése az 5-ös metrónak, három év múlva állhatnak neki

2020. július 3., 12:53

Szerző:

A Lánchíd felújításának terveivel is megbízott Főmterv maradt versenyben egyedüliként az 5-ös metró első ütemének tervezéséről szóló tenderen, így már alá is írták a tervezői szerződést a ráckevei (H6) és csepeli (H7) HÉV-vonalak felújítására, összekötésére, illetve a pálya Kálvin térig történő meghosszabbítására.

A Népszava cikke szerint a tervezési feladat során 45 km hosszú felszíni pályát, 5 km hosszú alagutat, 27 felszíni állomást, 3 mélyállomást, 1 kéregállomást, 20 híd műtárgyat és 3 járműfenntartási telepet kell megtervezni. A két vonal a Közvágóhíd állomástól összefonódva a föld alatt egészen a Kálvin térig vinné be az utasokat.  A beruházási program részeként a csepeli HÉV felszíni, Duna-parti nyomvonalának kiváltása után új Duna-parti sétány létesülne a Boráros tér és a Déli Városkapu fejlesztési terület között, amelynek révén megújulhatna a Boráros tér és a Közvágóhíd területe, írják.

A kivitelezés szerintük legkorábban három év múlva kezdődhet el, mivel az engedélyes, illetve kiviteli tervek elkészítésének határideje kicsivel kevesebb, mint három év. 

Ennek bruttó ára, írja a lap, 9, 076 milliárd forint, ennyiért vállalta el a Főmterv a partnerként bevont Kontúr Csoport Kft.-vel. A szentendrei, H5-ös HÉV megújítására vonatkozó tervezést az Utiber Közúti Beruházó Kft. és az Infraplan Vasút- és Úttervező Zrt. kaphatja meg.

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.