Gondban a százmilliárdos kormányzati Gondosóra

A 104 milliárd forintos programból nem csak az időseket segítik, de jól jár az informatikai hátteret biztosító kormányközeli 4iG Zrt is. Bár egyelőre nincs válasz arra, hogy hány készüléket kaptak az időseknek, ki gyártja az eszközöket, és miből fizetik a szolgáltatás infrastruktúráját.

2023. november 6., 11:30

Szerző:

A Gondosóra-program lényege, hogy egy olyan informatikai kapcsolódású, csuklóra csatolható eszközt kapnak a 65 éven felüliek, amivel a központi szerver felé jelezhetik, ha valamilyen sürgős segítségre, ellátásra lenne szükségük. Maga Esztergályos Cecília is arca lett a programnak, miután Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója alig másfél hete bejelentette: a művésznő lett a negyedmilliomodik felhasználó. Ezt később úgy finomította, hogy 250 ezren regisztráltak.

A Népszava cikke szerint nem véletlen a sietős korrekció, ugyanis a program központi honlapján olvasható tájékoztató szerint is különbség van a feliratkozottak és a felhasználók száma között.

A lap a tisztánlátás végett kért tájékoztatást a kormány illetékes szerveitől, hogy valójában hány gondosórát adtak át eddig? Megkeresték a Miniszterelnökséget, a Belügyminisztériumot, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézetet (NSZI), a program megvalósításáért felelős Miniszterelnöki Kabinetirodát, mint írták kérdést intéztek a szakmai felügyeletet ellátó fideszes Nyitrai Zsoltnak sőt, a a programot kezelő központi portálnak, amelyet a Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft. üzemeltet.

Válasz csak az NSZI-től érkezett. Ők tömören közölték, hogy nem illetékesek. Hasonlóan sikertelenül járt néhány hónapja Ujhelyi István EP-képviselő is, aki  közérdekű adatigényléssel próbált információkhoz jutni.

A Népszava megjegyzi, hogy bár rendszer kétségkívül nagy segítség az időseknek, de nem csak ők profitálnak a 104 milliárd forintos programból. Az informatikai hátteret ugyanis a kormányközeli 4iG Zrt. dolgozta ki. Feltételezésük szerint a rendszer a kormánypártot is segítheti, mivel a regisztráció után az adatkezelésben kulcsszerepe van a Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft.-nek.

Annyi ismert, hogy kezdetben három kormányzati szervezet volt illetékes: a Rogán Antal kabinetminiszter által közvetlenül felügyelt Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft., a Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. és a Slachta Margit NemzetiSzociálpolitikai Intézet.

Majd a nyár közepén váratlanul bejelentették, hogy a Gondosóra-program megvalósításáért július 15-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda felel, szakmai felügyeletét Nyitrai Zsolt látja el. Ennek okairól sem kapott választ a Népszava. Ujhelyi István még májusban fordult közérdekű adat megismerésére vonatkozó kérdésekkel a Belügyminisztériumhoz. Itt előbb türelmet kértek, majd közölték, hogy „nem adatkezelők”.

A történtek kapcsán az EP-képviselő úgy fogalmazott, hogy „ez egy fontos és értékes program, amelyet nem véletlenül támogat az Európai Unió. A részben általa kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió program célja, hogy nagyobb szerepet kapjon az idősek digitális eszközökkel történő támogatása. Éppen ezért is lenne elvárás a minél teljesebb transzparencia és a közpénztámogatások figyelmesebb felhasználása. Szomorú, hogy erre az értékes programra is az oly sok hasonló esetben már megtapasztalt fideszes kifizetőhely- és politikai machináció árnyéka vetül”.

(Kiemelt kép: Csepregi Éva énekes és dr. Juhász Roland, a Gondosóra program vezetője. Fotó: Gondosóra FB-oldal)