4,3 milliárdos kártérítési per indul a Hableány-katasztrófa után

A dunai hajóbaleset 26 dél-koreai áldozata nevében az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvédi iroda nyújtott be keresetet. Polgári perben kéri a törvényszéket, hogy mondja ki a Viking AG és a Panoráma Deck Kft. egyetemleges felelősségét.

2021. április 29., 07:09

Szerző:

Egyedülálló, 4,3 milliárdos kártérítési per van a törvényszék előtt. Korábban még soha nem követeltek ekkora kártérítést magyar bíróságon - írja a Magyar Nemzet, hozzátéve: a jóvátételt egy magyar ügyvédi iroda nyújtotta be.

A 2019. május 29-én Budapesten, a Margit hídnál történt katasztrófa 26 dél-koreai áldozata több mint 70 hozzátartozójának a nevében jár el az Oppenheim Ügyvédi Iroda, akik polgári perben kéri a törvényszéket, hogy mondja ki a Viking AG és a Panoráma Deck Kft. egyetemleges felelősségét, és ítélje meg a felperesek számára a fejenkénti, átlagosan 80-90 millió forintos kártérítést.

Sógor Zsolt, a Panoráma jogi képviselője szerint annak ellenére kérik az egyetemleges felelősség megállapítását, hogy büntetőperben sem vizsgálják a Hableány személyzetének felelősségét. A Panoráma Deck Kft. szerint a tragédia miatt kizárólag a büntetőeljárás vádlottja, a Viking Sigyn ukrán kapitánya, egyben kormányosa, Jurij Csaplinszkij tehető felelőssé. 

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)
 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.