390 milliós luxusgéppel repül Matolcsy György fia

 A gép az elmúlt időszakban többször járt Olaszországban és Franciaországban is, de legtöbbször Görögország az úti cél.

2021. július 12., 17:30

Szerző:

A 24.hu a Nemzeti Bank vezetőjének fiát és társaságát egy luxusgépből kiszállva, a görög szigetvilágból hazatérve fotózta le a Liszt Ferenc repülőtéren. A magángép tulajdonosa ennek hatására letiltotta a radaroldalakon a Challenger 601-es típusú repülőt. Matolcsy Ádám tagadja, hogy a repülő az ő tulajdonában állna. A portál cikke szerint a T7-MNG jelzésű gép korábban a Klambt Medien Holding nevű német médiacsoport tulajdonában állt, azonban felújításokat követően Magyarország lett a magángép fő állomáshelye. Az 1990-ben gyártott repülő vételára állapottól függően 1,3 millió dollár körülre tehető, ami mai árfolyamon nagyjából 390 millió forint.

A gép tulajdonosának kilétéről azért nehéz tudomást szerezni, mert a magángép külföldi nyilvántartásban szerepel. A szükséges adatokat így pedig nehéz kinyomozni.

A 24.hu értesülései szerint Matolcsy Ádám rendszeresen utazik a Bombardier luxus-magánrepülővel. A portál megfigyelései szerint a jegybankelnök fia és köre az elmúlt hónapokban rendszeresen feltűnik a magángép körül. A lap megkereste az ügyben Matolcsy Ádámot, aki tagadta, hogy a magángép az ő tulajdonát képezné, azt viszont beismerte, hogy rendszeresen használja azt. A gép az elmúlt időszakban többször járt Olaszországban és Franciaországban is, de legtöbbször Görögország, azon belül is Mikonosz volt az úti célja. Matolcsy Ádám a lapnak írásban adott válaszában közölte: „magánjellegű utazásaimról nem kívánok nyilatkozni, az a magánéletem részét képezi”.

A jegybankelnök fia még öt évvel ezelőtt vált nagyvállalkozóvá, amikor a Növekedési Hitelbank kölcsönének segítségével megvásárolta a veszprémi bútorgyárat. Az ügy érdekessége az volt, hogy a hitelt a Növekedési Hitelprogram segítségével kapta meg, ami a Nemzeti Bank forrásai alapján került kiosztásra.

Mint korábban írtuk, Matolcsy Ádám cége, a Balaton Bútor Zrt. nemrég 300 milliós kölcsönt kapott a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, valamint a Testnevelési Egyetem számára is készített megrendeléseket. Újabban pedig a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló Buda Palotába szállított bútorokat Matolcsy Ádám cége. Vállalkozása rendkívül sikeresnek mondható, hiszen tavaly decemberben 20 milliárd forintnyi keretösszegű állami közbeszerzésen szerepelt sikeresen a Balaton Bútor Zrt.

(Kiemelt kép illusztráció: Fiatalok ugrálnak a Földközi-tengerbe a délkelet-franciaországi Nizzában, 2018. augusztus 2-án. Fotó: Valery Hache / AFP)