18 percenként ölt meg egy magyart a koronavírus 2021-ben

A teszteléskre sem fektet hangsúlyt a kormány.

2022. január 2., 20:22

Szerző:

18 percenként belehalt valaki a koronavírus szövődményeibe Magyarországon 2021-ben – számolta ki az RTL Híradó. Tavaly összesen 30 ezer áldozata volt a koronavírusnak hazánkban, míg a sokáig „labornak” titulált Ausztriában negyedennyien hunytak el a vírus szövődményeibe.

Az osztrákoknál átlagosan 13-szor teszteltek egy embert tavaly, míg nálunk 3 emberből csak kettőt teszteltek, egyszer. A magyar kormány 2021-ben a megoldást csak az oltásban látta, így további, komolyabb korlátozásokat nem is akartak bevezni. Ausztria viszont szigorú korlátozásokat léptetett életbe, a karácsony és a szilveszter is így zajlott. Az oxfordi egyetem módszerével számolt, úgynevezett szigorúsági index alapján 2020-ban még nálunk voltak keményebb lezárások a járvány miatt. 2021-ben azonban ez megfordult, jelenleg már fele annyira sem szigorúak a szabályok nálunk, mint Ausztriában. 

Tesztelések terén a magyar kormány nagyon elmaradt Ausztriához képest: míg az utóbbi 120 millió covid-tesztet végeztetett egy év alatt, addig az előbbi csak hat és fél milliót. Az RTL Híradó összesítése szerint míg 2020-ban másfélszer, tavaly már négyszer annyian haltak meg a vírus szövődményei miatt Magyarországon, mint Ausztriában.

Falus András immunológus azt mondta, hogy ezt a nagy különbséget elsősorban az egészségügy és a magyarok egészsége sokkal rosszabb állapota eredményezi.

(Kiemelt kép: egy páciens fekszik a salzburgi kórház intezív osztályán 2021 november 17-én. fotó: BARBARA GINDL / APA / AFP)